Gemeente Harderwijk


Sociale dienst presenteert plannen 2006 voor werk en inkomen

De gemeenteraad houdt zich actief bezig met het maken van plannen rond de uitvoering van werk en bijstand. Het dagelijks bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Veluwerand heeft hiervoor de beleidsplannen voor 2006 opgesteld. Deze concept-plannen ligt vanaf vandaag voor iedereen ter inzage en reacties zijn welkom. Wat houden de plannen in?

Werk:
Een belangrijk onderdeel van het beleidsplan vormt de activering: stimuleren dat een cliënt zo kort mogelijk een bijstandsuitkering nodig heeft. Daartoe krijgt die een aanbod van o.a. scholing/opleiding, werkervaring, gesubsidieerde arbeid en/of vrijwilligerswerk. In 2006 blijft ook Work First - werken met behoud van uitkering gedurende 6 weken - een belangrijk instrument. Een evaluatie kan medio 2006 leiden tot inhoudelijke wijzigingen.

Inkomen:
Belangrijk is de controle op uitkeringen. Alleen degenen die echt recht hebben op een uitkering komen voor bijstandsverlening in aanmerking. Controle vindt plaats bij het indienen van een aanvraag (bij het CWI) en tijdens de uitkeringsperiode. Daarom moeten mensen met een sociale uitkering maandelijks het rechtmatigheidsonderzoeksformulier inleveren. De Sociale dienst krijgt echter ook gegevens van de Belastingdienst, het UWV e.d. Daarom wordt onderzocht of het formulier wel een effectief middel is. Verder krijgt volgend jaar de - mondelinge en schriftelijke - informatievoorziening over rechten en plichten aan bijstandsgerechtigden extra aandacht.

Zorg:
In 2006 gaan veel nieuwe regelingen in, zoals de veelbesproken zorgverzekering/zorgtoeslag en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze regelingen kunnen invloed hebben op het gemeentelijk zorgbeleid en meer specifiek op het beleid rond de bijzondere bijstand. Denkbaar is dat er in 2006 vanuit de Sociale dienst voorstellen komen om met bijvoorbeeld de bijzondere bijstand deels anders om te gaan.

Duurzame goederen:
Nieuw in 2006 is een regeling voor duurzame gebruiksgoederen. Minima die niet in aanmerking komen voor de langdurigheidstoeslag kunnen dan toch zo'n bedrag krijgen voor de aanschaf van huisraad.

Cliëntenraad:
De Intergemeentelijke Sociale Dienst Veluwerand gaat voor de aangesloten gemeenten Harderwijk en Ermelo een gezamenlijke cliëntenraad opzetten. Dit gebeurt zodra de verordening Cliëntenparticipatie (zie elders op deze pagina) is vastgesteld.

Deze beleidsplannen op het gebied van werk en inkomen liggen de komende weken ter inzage in de Stadswinkel en bij de Intergemeentelijke sociale dienst. Zie ook de officiële berichten onderaan deze pagina's.