Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Afvalstoffenheffing één procent hoger

Ook in 2006 zullen bewoners van Geuzenveld-Slotermeer profiteren van een gunstig tarief voor de afvalstoffenheffing. Dit jaar een daling met 1,5%, volgend jaar een stijging met slechts één procent.

Wethouder Tys de Ruijter (GroenLinks) is tevreden over de tariefsontwikkeling. "Bewoners betalen volgend jaar nog geen drie euro méér en het tarief voor de bedrijven zit bij de laagste in de stad." De stadsdeelraad beslist in december over het tariefsvoorstel van het Dagelijks Bestuur.

De afvalstoffenheffing neemt in 2006 met 1% toe en komt uit op EUR 249,36 per jaar. Eénpersoonhuishoudens gaan EUR 187,08 betalen. Het reinigingsrecht voor bedrijven dat vorig jaar nog met 5% daalde, stijgt nu met 7% naar EUR 436,92.

Vrijstelling minima kost steeds meer
Het hogere afvaltarief is onder andere nodig omdat bewoners van de stadsdelen meer gaan bijdragen aan de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. Bewoners kunnen daarvoor in aanmerking komen als zij moeten leven van een absoluut minimum. "De onlangs gepubliceerde armoedemonitor van Amsterdam laat een sterke stijging van deze huishoudens in ons stadsdeel zien. Een zorgwekkende ontwikkeling", vindt wethouder de Ruijter.

30 euro onder het gemiddelde tarief in Amsterdam In vergelijking met andere stadsdelen doet Geuzenveld-Slotermeer het redelijk goed met zijn afvaltarieven. "Wij zitten ruim 30 euro onder het gemiddelde tarief dat de Amsterdammer betaalt. En er zijn stadsdelen waar bedrijven bijna twee keer zoveel betalen als hier." Toch wil wethouder De Ruijter geen overspannen verwachtingen wekken voor de komende jaren.

Volgend jaar forse investeringen
In 2006 investeert het stadsdeel heel veel in een nieuwe manier van afval inzamelen met behulp van ondergrondse containers in middelhoogbouwgebieden en rolcontainers in de laagbouw. "We bieden meer service, een mooier straatbeeld en een scherper toezicht op schone straten, maar daar staan wel hogere kosten tegenover die via de afvaltarieven na 2006 betaald moeten worden.

Alert zijn op de kosten en een efficiënte bedrijfsvoering blijven hard nodig. Gelukkig kunnen we in de toekomst dankzij samenwerking met aangrenzende stadsdelen geld besparen door gezamenlijk gebruik van materieel en mankracht. De bewoners profiteren daarvan via de afvaltarieven."

Auteur(s):
P. de Groot