Gemeente Hellendoorn


Grote belangstelling voor de toekomst van de sport

De belangstelling voor het "Avondje Breedtesport", georganiseerd door de Bestuurscommissie voor de Lichamelijke Opvoeding en de Sport (BLOS), was maandagavond groot. Vanuit vele geledingen kwamen de belangstellenden op de avond af. Niet alleen sportverenigingen, welke overigens sterk vertegenwoordigd waren, maar ook diverse andere instellingen en organisaties wilden de officiële 'aftrap' van het breedtesportproject meemaken.

De presentatie was in handen van Harry Middeljans, waarbij hij hulp kreeg van programmamaker en presentator van RTV Oost, Willy Oosterhuis. Met name Willy zorgde voor de nodige confronterende momenten in het programma. Het nieuw te bouwen zwembad met sporthal vormde één van de 'hete' onderwerpen van deze avond. De doelstelling van de avond was dus de officiële 'aftrap' van het vier-jarige breedtesportproject "Sport in beeld". De 'aftrap' kreeg onder andere vorm door het onthullen van het breedtesportlogo, ontworpen door Suzan Daggert, een leerling van CSG Reggesteyn. Daarna nam wethouder sportzaken, Anno Bakker, het nieuwe digitale sportloket officieel in gebruik (www.sportisvooriedereen.nl ). Verder werden de resultaten gepresenteerd van de vragenlijst die in juli van dit jaar naar alle sportverenigingen is verzonden. De vragenlijst beoogde vooral de behoefte aan verenigingsondersteuning te inventariseren. Enkele opmerkelijke resultaten: 70% van de verenigingen geeft aan dat zij geen tekort aan vrijwilligers ervaren, slechts 20% geeft aan behoefte te hebben aan (meer) externe ondersteuning en 90% van de verenigingen beschikt nog steeds niet over een (vorm van) 'Fair Play' beleid. Een teken aan de wand, en voor de gemeente Hellendoorn een goed argument om hier werk van te maken. De Sportraad Overijssel gaf namens de Gemeente Hellendoorn aan dat vanuit het breedtesportproject de nodige activiteiten worden opgestart om het onderwerp 'Sportiviteit & Respect' onder de aandacht te brengen.

Naast de inmiddels bekende activiteiten werden ook kort de overige breedtesportactiviteiten in beeld gebracht, zoals de plannen van Atletics voor een scholierenveldloop in het voorjaar van 2006, de meerwaarde van een vrijwilligersvacaturebank (www.vcnijverdal.nl ), de georganiseerde 'Rabobank Mountainbike Kidsdag' van 22 okt. jl. door CC'75 en de Lochsprinters en de plannen van CSG Reggesteyn voor het profileren van de (breedte)sport binnen het onderwijs.

Na een verbale bijdrage van Willy Oosterhuis over de zin en onzin van sporten en een korte pauze werd de discussie aan tafel en in de zaal voortgezet. De tafelgasten Anno Bakker (wethouder sportzaken), Arjan v.d. Velde (Sportraad Overijssel), Gerrit Oude Roelink (vice-vz. De Zweef) en Marian Freriks (ex-topsporters), hebben uiteenlopende onderwerpen besproken, waarbij ook de mening van het publiek aan de orde kwam. Aan het eind van de discussie kon de conclusie getrokken worden dat er zeer zeker toekomst is voor de (breedte)sport in de Gemeente Hellendoorn. Eigenlijk kan wel gesteld worden dat het in de Gemeente Hellendoorn sportief goed vertoeven is.