Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 november 2005


Vragen van het lid Noorman-den Uyl(PvdA) aan de staatssecretarissen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Financiën en de minister van Justitie


over de beperking van de toegang tot schuldsanering


1

Is het u bekend dat de gemeente Zoetermeer, lid van de NVVK , ook na bezwaar niet bereid is tot schuldhulpverlening ten behoeve van schuldsanering voor mensen die een hoger inkomen hebben dan 120% van het wettelijke minimum loon en betrokkene niet meer dan een handleiding zelfdoen verstrekt?


2

Is het u bekend dat de Belastingdienst weigert uitstel van betaling te verlenen in het kader van een schuldregeling indien deze niet tot stand komt door bemiddeling van een schuldhulpverlener die verbonden is aan de NVVK?


3

Hebt u zich gerealiseerd dat op grond van deze beide besluiten de minnelijke regeling schuldsanering niet openstaat voor schuldenaren met een inkomen hoger dan 120% van het wettelijke minimumloon en met een vordering van de Belastingdienst?


4

Bent u nog steeds van mening dat, mede ter ontlasting van de rechtelijke macht, de minnelijke regeling een voorliggende voorziening is en dat de rechtsgang WSNP alleen in uiterste noodzaak moet worden gevolgd?


5

Zo ja, bent u bereid zodanige maatregelen te nemen dat de minnelijke regeling ook openstaat voor mensen die een belastingschuld hebben en een hoger inkomen dan 120% van het wettelijke minimumloon?


6

Zo ja, bent u bereid de gemeenten te verplichten mee te werken aan het totstandkomen van een minnelijke regeling indien de Belastingdienst een van de schuldenaren is?


-----------------------

Dossier A. dat bijgevoegd is.



---- --