Ingezonden persbericht


https://www.politie-amsterdam-amstelland.nl/pershoek/enkel-view.cfm?id=2663

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Zeer actieve witwasser / Amsterdam (17/11/2005)

Op dinsdag 8 november werd een 41-jarige zeer actieve witwasser aangehouden. Hij wordt er van verdacht voor meerdere miljoenen aan crimineel geld te hebben witgewassen. De man is inmiddels door de rechter commissaris in bewaring gesteld. Behalve een dure auto en contant geld, werden dure goederen, een vuurwapen en ruim 100 gram aan cocaïne in beslag genomen. Het onderzoek duurt voort.

De verdachte trok de aandacht van de politie door zijn rijgedrag. Hij reed zeer opvallend over de busbaan. Met een gebaar naar surveillerende politiemensen liet hij blijken dat een bekeuring hem niet veel zou uitmaken. De politiemensen noteerden het kenteken van de dure auto. Tijdens het onderzoek naar de achtergrond van de bestuurder bleek er al snel iets bijzonders met hem aan de hand te zijn. Onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam doken rechercheurs van het Bureau Financieel Economische Recherche verder in het onderzoek.

Op papier zou de verdachte niet meer in Nederland wonen. Hij had geen uitkering en evenmin officieel werk. Gezien zijn levensstijl en diverse zogenaamde MOT-meldingen (Meldingen Ongebruikelijke Transacties) vestigde hij nog meer de aandacht op zich. Vorige week heeft een arrestatieteam hem op straat in Amsterdam aangehouden. Tijdens zijn aanhouding had hij 20.000 euro op zak. Verder onderzoek bracht het rechercheteam bij een woning in IJburg. De verdachte huurde daar voor 2000 euro per maand een luxe woning. Daar werden het vuurwapen, de cocaine en goederen van veel waarde inbeslaggenomen. Zoals een audioinstallatie met een plasma-tv van 1 bij 2 meter ter waarde van 80.000 euro. Nadat het rechercheteam klaar was in de woning was deze nagenoeg leeg.