Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

plantenziektenkundige dienst
wageningen

Wageningen, 16 november 2005
persbericht

10-2005

Plantenziektenkundige Dienst stelt bruinrot vast in Groningen

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft in de integrale toetsing een besmetting met bruinrot vastgesteld in NAK-pootgoed van het ras Spunta. Het gaat om de eerste vondst van bruinrot in 2005. De besmette partij pootgoed is afkomstig uit de omgeving van De Marne (provincie Groningen).

De Plantenziektenkundige Dienst heeft een traceringonderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de besmetting. Dit onderzoek heeft vooralsnog geen concrete oorzaak van de besmetting opgeleverd. De aardappelen zijn in geen enkel voorafgaand jaar beregend. Wel is vast komen te staan dat de partij Spunta de afgelopen jaren in of in de directe nabijheid van verbodsgebieden is geteeld. Binnen deze verbodsgebieden is het gebruik van oppervlaktewater voor de teelt van aardappelen verboden. De PD stelt deze verbodsgebieden vast op grond van de resultaten uit de bemonstering en toetsing van het oppervlaktewater in Nederland op bruinrot. De PD houdt in haar traceringsonderzoek rekening met de mogelijkheid dat het betreffende pootgoed in 2005 of daarvoor in contact is gekomen met besmet oppervlaktewater. Aan de getroffen teler worden maatregelen opgelegd, zoals voorgeschreven in de Europese bestrijdingsrichtlijn. De maatregelen omvatten onder andere de vernietiging van de besmette partij en een gecontroleerde afzet van alle overige (vrij getoetste) partijen afkomstig van dezelfde 'productieplaats', uitsluitend in het consumptiecircuit. Verder zijn op het besmette bedrijf hygiënische maatregelen en aardappelteeltverboden aan de orde.

--------------------------------------
Meer informatie over dit persbericht: Ir. F.J.A. Janssen, tel.: 0317 49 66 72; e-mail: f.j.a.janssen@minlnv.nl B.g.g.: mevrouw M.H.P. Leenders, tel.: 0317 49 67 88: e-mail: m.h.p.leenders@minlnv.nl