Gemeente Eemsmond


Regiopolitie en gemeente onderzoeken veiligheid in Eemsmond donderdag 17 november 2005

Eind deze week ontvangen 500 inwoners van de gemeente Eemsmond een brief van de Regiopolitie Groningen. De politie en gemeente vragen deze inwoners om mee te werken aan de Veiligheidsmonitor. Dit onderzoek brengt de veiligheidssituatie en leefbaarheid in Eemsmond in beeld. Vervolgens kunnen politie en gemeente eventuele problemen gericht aanpakken.

Enquête
De Veiligheidsmonitor is een enquête. In deze enquête kunnen de bewoners anoniem aangeven welke problemen er in hun buurt of dorp spelen en hoe belangrijk zij dit vinden. Ook wordt gevraagd naar de mening over het huidige optreden van de politie. Het onderzoek moet verder uitwijzen waarom mensen wel of geen aangifte doen bij de politie. En er worden vragen gesteld over het functioneren van de gemeente en de leefbaarheid van de buurt waarin men woont. De Regiopolitie vraagt de inwoners om de enquête op internet in te vullen. Als dit niet mogelijk is, kan een schriftelijke enquête aangevraagd worden met een bijgesloten antwoordkaart. De 500 adressen komen voort uit een willekeurige steekproef uit het bevolkingsregister. Alleen inwoners boven de 15 jaar worden ondervraagd.

Resultaten
De resultaten vormen de basis voor Gebiedsgebonden Politiezorg. De gemeente kan met de resultaten aan de slag in het lokale integrale veiligheidsbeleid. Regiopolitie en gemeente vinden het daarom van groot belang dat iedereen die de brief krijgt, meedoet aan het onderzoek.

Veiligheidsmonitor
De Veiligheidsmonitor is de opvolger van de VeiligheidsScan, zoals die in 2001 en 2003 in de gemeente gehouden is. De enquête is zo opgezet, dat een duidelijke vergelijking kan worden getrokken met de VeiligheidsScan van 2003.