Gemeente Geldermalsen

Kaders voor De Plantage

17 november 2005 - In het kader van het nieuwe duale stelsel is het de bedoeling, dat de gemeenteraad steeds meer vooraf de kaders bepaalt waarbinnen vervolgens het college van burgemeester en wethouders bepaalde projecten uitvoert. Dat stellen van kaders is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Bestuurlijk Geldermalsen heeft vooral het afgelopen jaar hier wat ervaring mee opgedaan in relatie tot projecten als de herinrichting van de stationsomgeving en de ontwikkeling van de Centrumvisie.

De voorbereiding voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk De Plantage is gestart. Voordat er daadwerkelijk kan worden gebouwd moet er eerst antwoord worden gegeven op vele vragen, bijvoorbeeld op het gebied van milieutechnische en archeologische beperkingen. Speciale onderzoeksbureaus zullen veel van die antwoorden moeten aandragen. Daarmee leveren zij de eerste kaders voor wat straks wel of niet kan. Er blijft daarnaast echter voor de gemeenteraad nog veel kaderstellend werk over:

* verdeling woningen starters/senioren, goedkoop/ duur;
* welke voorzieningen wel of niet in de wijk;
* inpassing van de wijk in de omgeving;

* groen en water in de wijk;

* omgaan met duurzame energie.

Op 1 november j.l. zijn de gemeenteraad en de leden van de commissie Grondgebied en Samenleving tijdens een besloten bijeenkomst uitgebreid geïnformeerd over de stand van zaken rond lopende en nog uit te voeren onderzoeken, kaders vanuit landelijke en provinciale regelgeving, de eigendomssituaties in het gebied en de financiële mogelijkheden en onmogelijkheden. Naar aanleiding van deze informatieve bijeenkomst hebben alle raadsfracties schriftelijk aangegeven waar hun specifieke aandachtspunten/voorkeuren liggen. Deze reacties worden in een matrix verwerkt en zullen de basis vormen voor een tweede, openbare bijeenkomst op

donderdag 1 december
om 20.00 uur
in het gemeentehuis te Geldermalsen

Aan de hand van stellingen zullen de leden van de raad en raadscommissies tegen de achtergrond van De Plantage met elkaar in discussie gaan over een aantal themas:

* Woningbouwprogramma

* Voorzieningen

* Verkeer

* Water en groen

* Energie

* Financiën

Uiteindelijk moet deze discussie voor het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie zoveel informatie opleveren dat een concept-kaderstellende nota kan worden opgesteld die op draagvlak bij de gemeenteraad zou kunnen rekenen. De gemeenteraad moet hierover dan tenslotte nog wel een definitief besluit nemen (raadsvergadering van januari 2006).