Gemeente Wageningen

Inzameling wegwerpluiers verdubbeld

De inzameling van wegwerpluiers is in 2005 spectaculair toegenomen ten opzichte van 2004. In 2005 is het aantal inzamelpunten sterk toegenomen. De luiers kunnen nu ook bij zeven kinderdagverblijven ingeleverd worden. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. In 2004 werd in totaal 44.000 kg ingezameld, dit jaar is tot en met oktober al 75.000 kilo ingeleverd.

De gemeente is heel blij met dit resultaat, ook al kan het natuurlijk nog beter. Deze 75.000 kg is meer dan 25% van de totale hoeveelheid wegwerpluiers in Wageningen. Alle ingezamelde luiers worden nu gerecycled. Dit gebeurt bij Knowaste in Arnhem, waar de luiers worden verwerkt tot plastic korrels en papierpulp. De rest wordt vergist, waarbij energie vrijkomt.

Wilt u ook meedoen?
Inwoners van Wageningen kunnen de luiers bij zeven kinderdagverblijven en bij het afvalbrengstation in Wageningen inleveren. Bij de kinderdagverblijven kunt u terecht van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Bij het afvalbrengstation van 7.30 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Op de locaties bij de kinderdagverblijven staat een speciale container van de Afvalcombinatie. Er is ook een folder veschenen, waarin de locaties worden vermeld. Deze folder is te verkrijgen bij het loket informatie (burgerzaken) en het loket ruimte (stadskantoor).

Locaties inzamelpunten kinderdagverblijven:
De Dijkgraaf J. Buziaustraat 3
Kinderkunst
Niemeijerstraat 27
Kinderkunst
Kievitsweide 26
De Belhamel (De Koepel) Brinkerweg 1 De Kleine Wereld (De Koepel) Industrieweg 27 Pipeloi (De Koepel)
Geertjesweg 3
Oki Doki (De Koepel) Nolenstraat 3
Afvalbrengstation Wageningen Nudepark 77

Inzamelzakken
De luiers mogen alleen aangeleverd worden in speciale luierzakken (30 liter) met het logo van de gemeente Wageningen. Deze zakken zijn (in rolletjes van 10) gratis verkrijgbaar bij ket loket Informatie, tijdelijk bij burgerzaken (geopend van 8.30-12.30 uur), bij het stadskantoor, Olympiaplein 1 (geopend van 8.30-12.00 uur) en bij het afvalbrengstation. Met iedere zak kunt u ongeveer een week doen. Grijze vuilniszakken worden door Knowaste niet gerecycled.