Gemeente Wageningen

Gemeente zoekt marktpartijen voor ontwikkeling aan Marijkeweg

De komende jaren wordt het gebied rond de brandweerkazerne in Wageningen opnieuw ontwikkeld met woningen en/of kantoren. Het gebied is bijna 3 hectare groot. Gezien de omvang wil de gemeente de herontwikkeling samen met een marktpartij realiseren. Dinsdag 15 november jl. heeft het college van B&W besloten om op zoek te gaan naar geïnteresseerde marktpartijen, die deel willen nemen aan een ontwikkelingscompetitie. Deze kunnen zich tot 12 januari 2006 december inschrijven bij de gemeente. Informatie over het project is vanaf maandag 21 november te vinden op de gemeentelijke website.

Het gebied aan de Marijkeweg is in het structuurplan aangewezen als een te herstructuren gebied met gemengde bebouwing voor wonen en kantoren, waarbij eventueel ook uitsluitend kantoren of wonen mogelijk is. De ruimte zal intensief worden gebruikt. Hierbij wordt de architectonische en ruimtelijke kwaliteit vastgelegd in een globaal beeldkwaliteitplan. In de ontwerpfase wordt deze bewaakt door een gemeentelijke supervisor. Door het plan zal de samenhang tussen deze locatie en het omliggende gebied verbeteren, en de entree van de stad een betere uitstraling krijgen.

Milieu en duurzaamheid
Duurzaam bouwen en milieuaspecten zoals bodem, geluid en het afkoppelen van regenwater zijn belangrijke thema's voor de ontwikkeling van het gebied. Gelijktijdig met de herontwikkeling wordt de aanwezige bodemverontreiniging gesaneerd, zodat de bodem voldoet aan de eisen voor de toekomstige bestemming. Hiervoor is saneringsplan opgesteld.
Er zal worden gebouwd volgens het dubo-convenant, de leidraad selectie marktpartijen en het programma van eisen marktpartijen. Dit betekent een sobere, duurzame en onderhoudsvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. Parkeren wordt binnen het plangebied opgelost.

Brandweer
De locatie en de huisvesting van de brandweer staan niet ter discussie. Op voorhand wordt echter niet uitgesloten de brandweerkazerne binnen het plangebied te verplaatsen als dit een win-win situatie oplevert. De verplaatsingskosten moeten dan wel door het plan worden gedekt. De herontwikkeling mag geen belemmering opleveren voor de bedrijfsvoering van de brandweer.

Marktpartijen
Nadat de inschrijving is gesloten, volgt een (kwalitatieve) selectieprocedure. De gemeente selecteert hierbij uit alle inschrijvingen maximaal 5 marktpartijen voor de ontwikkelings­ competitie. Dit gebeurt op basis van vooraf vastgestelde en openbare criteria. Ook zal een afweging plaatsvinden tussen de opbrengst, het te realiseren programma, de aansluiting bij de Wageningse woningbehoefte en de kwaliteit. Vervolgens wordt de keuze voor een (voorkeurs)model voorgelegd aan de raadscommissie met een voorstel van B&W dit plan verder uit te werken en in procedure te brengen.