Investering in groen verdient zichzelf dubbel en dwars terug

Rmno

Persbericht 17 november 2005

Groen in steden nadrukkelijker voor gezondheid inzetten

Utrecht - Gemeenten moeten veel actiever dan ze nu doen groen in de stad bevorderen. Groen draagt bij aan een goede gezondheid van mensen. Nu is groenvoorziening vaak nog de sluitpost van de gemeentelijke begroting. Dat stellen de organisatoren van het congres 'De groene gezonde stad': Groenforum Nederland, Natuur en Milieu, de Raad voor Ruimtelijk-, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) en de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO).

Met het congres willen de organisaties een brug slaan tussen de gezondheids- en natuurbelangen. Uit onderzoek is gebleken dat groen positieve effecten heeft op de gezondheid van de mens. De natuur voorkomt ziektes en bevordert genezing, met name bij een 'burn out' of stressklachten. Kinderen moeten niet alleen meer gaan bewegen om overgewicht en stress tegen te gaan, maar ook meer de natuur in. De groenvoorziening in de steden is daarvoor ontoereikend, stellen de organisatoren van het congres. Volgens Fred Woudenberg, hoofd bureau Medische milieukunde van de GGD Amsterdam en lid van de Gezondheidsraad, heeft ieder mens minimaal nodig: loop- en zitgroen rond het huis, een park op loopafstand en een bos op fietsafstand.

'Gemeenten moeten groen in elk (ver)bouwplan opnemen, bijzondere vormen van groen stimuleren (van geveltuin tot buurtparken), het groen beter afstemmen op recreatieve behoeften en een koppeling maken tussen groen, zorg en welzijn.' Dat stelt Piet Steltman, coördinator van het Groenforum Nederland, vandaag tijdens het congres 'De groene gezonde stad'.
Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu: 'Gemeenten moeten groen niet alleen als kostenpost zien. Investeren in groen verdient zich dubbel en dwars terug. Het zorgt voor waardestijging van onroerend goed en mensen worden er blij van.'

Departementen op zoek naar 'best practices'
Hans de Goeij, directeur-generaal Volksgezondheid bij het ministerie van VWS, heeft veel belangstelling voor de gunstige werking van natuur op gezondheid. Hij is op zoek naar implementatiemogelijkheden van de aanbevelingen uit het eerste deel van het advies over Natuur en Gezondheid, dat de Gezondheidsraad en de RMNO vorig jaar in samenwerking met enkele andere raden hebben uitgebracht. De opdrachtgevers (VWS, VROM en LNV) vragen nu om het tweede deel, dat gericht moet zijn op implementatie en verdieping. Zij zijn op zoek naar succesvolle toepassingen in de praktijk. Welke problemen doen zich voor bij implementatie en welke goede voorbeelden zijn er, waar ontbreekt nog kennis en hoe kunnen we bestaande kennis beter benutten? De onderzoeksraden RMNO en RGO geven tijdens het congres 'De groene gezonde stad' de aftrap voor het tweede deel van dit gezamenlijke adviestraject. RMNO-voorzitter Roel in 't Veld benadrukt in dit verband het belang van inter- en transdisciplinariteit. 'Zowel departementen, provincies en gemeenten als onderzoekers moeten goed samenwerken en over grenzen heen kijken. Dan kunnen we optimaal profiteren van de kansen die groen ons biedt', stelt hij.


---