Provincie Overijssel

Provincie steunt lespakket voor integratie

De provincie Overijssel stelt 24.400 euro beschikbaar aan het ROC Aventus in Deventer voor een lespakket dat de integratie van tweede generatie allochtonen verbeterd. Om diverse redenen hebben westerse opvattingen nauwelijks ingang gevonden bij de tweede generatie. Door tijdens de lessen maatschappijleer gericht informatie te geven over verschillende themaâs die binnen de Nederlandse samenleving spelen, hoopt de school dat er meer wederzijds begrip ontstaat.

Tijdens de lessen komen onderwerpen aan de orde waarmee de allochtone jongeren problemen (kunnen) hebben: homoseksualiteit; euthanasie en abortus; het Nederlandse drugsbeleid; plaats van ouderen in de samenleving; gehandicaptenzorg; opstelling van de politie; het rechtssysteem; vrije omgang van leraren en leerlingen; andere religies. De school nodigt personen uit om over een thema te komen vertellen of worden excursies georganiseerd, bijvoorbeeld naar de rechtbank.

Het effect van het lesprogramma wordt door middel van een enquête over het begrip voor en over de Nederlandse samenleving gemeten. Als de lessen succesvol blijken te zijn dan worden andere VMBO-scholen benaderd om het lesprogramma over te nemen.