Koninklijke Nederlandse Schaakbond

WK Jeugd halverwege

Een rustdag onderbreekt op vele wijze de dagelijkse gang van zaken. De avond ervoor werd ingevuld met een klein discofeestje. Daarvoor werd een veredelde loungeroom, omgedoopt tot disco. Met enige creativiteit creëerden de spelers een dansvloer. En de meegenomen cds verbeterden de kwaliteit van de muziek. Al met al een vergenoeggelijke avond. Het valt op dat de organisatie van dit WK Jeugd, naarmate het toernooi vordert, steeds beter wordt. Op de rustdag organiseerden ze een excursie (gratis!) naar de culturele rijkheid van Istanboel. En s avonds was er een voetbalmatch Turkije Rest van de wereld. Daarmee hoopten ze de recentelijke smadelijke nederlaag tegen de Zwitsers weg te poetsen. Verder is de rustdag ook uitermate geschikt om met de spelers even terug te blikken op het eerste gedeelte van het toernooi en de koers te bepalen voor de tweede helft. Tijd om per speler de eerste week te doorlopen!

Jan Smeets speelt met een TPR van 2636 een zeer solide toernooi. Na een zeer voorspoedige start van 3,5 uit 4 heeft hij de laatste twee rondes geremiseerd tegen Alekseev (2636) en Wojtaszek (2606). In beide rondes had er wellicht zelfs meer in gezeten. Hieronder twee winstfragmenten uit zijn partijen tegen Kvon en Kulashvili.

Jan Smeets (rechts) pakt puntje

Erwin lAmi heeft een halfje minder. Tegenover een paar (gelukkige) winstpartijen stonden twee halve punten die hij heeft laten liggen. Vooral het verlies tegen Mamedyarov, die daarmee een punt los van de concurrentie kwam te staan, was nogal jammerlijk. Twee fragmenten uit zijn toernooi. Soms heb je geluk, Esen, soms heb je pech, Poobesh.

Erwin in pak tegen Mamedyarov

Daniël Stellwagen ontbeert het nog een beetje aan geluk. In veel partijen heeft hij gelijke of iets betere stellingen, maar echte winstkansen heeft hij nog niet kunnen afdwingen. De komende ronden zullen bepalend zijn of hij nog een rol kan spelen om de hoogste plaatsen. Dit is het grote voordeel (nadeel!?) van een 13-rondig toernooi. Met een paar winstpartijen kun je je zo weer in het toernooi spelen. Een leuke aanvalspartij uit de 1e ronde kunt u via de link onderaan dit artikel naspelen.

Daniël weer in de startblokken

Marlies Bensdorp speelt een solide toernooi. Zwakke tegenstandsters rijgt zij aan haar mes. Tegen sterkere, goede tegenstanders kwam zij elke keer wel erg goed te staan. Nu de punten nog! Een soepele partij tegen Raghavi was onderdeel van de 3,5 punt die zij nu rijk is.

Marlies voor haar partij tegen Raghavi

Bianca Muhren heeft ook 3,5 punt, maar die is heel anders tot stand gekomen. Na een goed begin 1,5 uit 2 leed zij twee nederlagen. Zij rechtte haar rug en zette daar twee punten tegenover. Een vlotte overwinning tegen de Italiaanse Chierisi is via de link onderaan dit artikel te zien. Vandaag speelt zij tegen een sterke Georgische IM Purteladze en kan zij laten zien ook tegen sterkere tegenstandsters opgewassen te zijn!

Bianca met haar vertrouwde waterflesje

Laura Bensdorp heeft gisteren een overwinning behaald (Gregerova), de derde overwinning alweer uit 4 ronde en staat nu op 50%. Naast haar tegenstandsters moet zij ook de nodige Turken van zich afslaan. Tot nu toe gaat dat haar goed af! Zij kan vandaag proberen in de plus te komen.

Laura klaar om haar eerste punt te pakken

De Nederlandse delegatie lijkt zich goed aan de omstandigheden aangepast te hebben. De rustdag heeft de spelers ook nog eens de nodige rust en inspiratie gegeven. We zijn klaar voor de 2e helft!