Gemeente Arnhem

Jaarprogramma 2006 versterkt preventief jeugdbeleid In 2006 krijgt het preventief jeugdbeleid in Arnhem een flinke impuls. Wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers krijgen de opdracht om opvoedings- en gezinsproblemen op scholen en in de wijken sneller op te pakken. Zij gaan dit in nauw overleg doen met werkers in de kinderopvang, het peuterspeelzaalwerk en het basisonderwijs. Verder komt er bij Hulpverlening Gelderland Midden een meldpunt waar beroepskrachten hun zorgen over kinderen met meervoudige problemen neer kunnen leggen. Dit staat te lezen in het gisteren door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde Jaarprogramma Integraal Jeugdbeleid 2006.

Het Jaarprogramma 2006 geeft voor komend jaar de projecten aan die vanuit Integraal Jeugdbeleid gefinancierd worden. Het programma is een uitwerking van het Raamplan Integraal jeugdbeleid 2004-2006. In 2006 wordt bijna 2 miljoen euro geïnvesteerd in projecten die zich richten op het voorkómen van opvoedings- en gedragsproblemen, in vrijetijdsactiviteiten voor kinderen na school en in algemene basisvoorzieningen voor jongeren.

Ook versterking tiener- en jongerenwerk
De belangrijkste verschuivingen in het programma zitten in nieuwe projecten ter versterking van het preventief jeugdbeleid (zorgadviesteams voor 0-4 jarigen, uitbreiding schoolgericht maatschappelijk werk, project ketenaanpak risicojeugd, informatie en advies voor ouders en jongeren) en versterking van het tiener- en jongerenwerk (zie ook nota tiener- en jongerenwerk). Het tiener- en jongerenwerk wordt een basisvoorziening in de stad. Tot nu toe werden jongerencentra veelal op projectbasis gefinancierd en waren de verschillen in aanbod tussen de wijken groot. Als uitwerking van de visie Stad in balans wil het college onder meer dat jongeren in de wijken Malburgen en Rijkerswoerd ook een eigen plek krijgen.

Signalering samen met veel organisaties
Arnhem krijgt steeds meer taken op het gebied van preventief jeugdbeleid. Dit is het beleid dat zich richt op het signaleren en aanpakken van opvoedings- en gedragsproblemen. Doel hiervan is om lichte problemen zo snel mogelijk op te lossen en zwaardere problemen neer te leggen bij de gespecialiseerde hulpverlening vanuit de jeugdzorg. Bij de signalering zijn veel organisaties betrokken, zoals consultatiebureaus, kinderopvang, peuterspeelzalen, het basis- en voortgezet onderwijs, Bureau Jeugdzorg, de GGD, het maatschappelijk werk, hulpverleners op straat en de politie. Al deze organisaties werken in netwerken om hun kennis te delen, een juiste analyse te maken van de problematiek en gezamenlijk voor de juiste aanpak te kiezen. De gemeente voert de regie over deze netwerken en casusoverleggen. De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Afstemming tussen het preventief jeugdbeleid van de gemeente en de jeugdzorg van de provincie is van groot belang. Daarom zal in december van dit jaar een Convenant over de afstemming met de provincie worden gesloten.
17 november 2005