Gemeente Arnhem

Tiener- en jongerenwerk structureel en meer in wijken Het college van burgemeester en wethouders heeft er door het vaststellen van de nota Tiener- en jongerenwerk voor gezorgd, dat Arnhem een structurele basisvoorziening voor tieners en jongeren krijgt. Daarnaast worden deze voorzieningen herverdeeld over de stad waardoor een betere verdeling over de wijken ontstaat. De nota is een uitwerking van de visienota Stad in Balans en onderdeel van het Integraal Jeugdbeleid van de gemeente, die daarmee haar brede inzet voor de Arnhemse jeugd realiseert. De herverdeling is het uitvloeisel van een raadsinitiatief. Ze is aan de hand van objectieve criteria op een zorgvuldige manier tot stand gekomen, na afstemming met de Stichting Rijnstad, die het tiener- en jongerenwerk in de stad invult.

Het college wil van het tiener- en jongerenwerk een structurele basisvoorziening maken. Dat wil zeggen dat in elke wijk een minimumaanbod is, gebaseerd op een aantal objectieve uitgangspunten. De belangrijkste daarvan zijn dat de herverdeling gebeurt binnen de beschikbare middelen, dat de bestaande formatie van 16,55 fte structureel wordt en de basis is voor de verdeling én dat er gewerkt wordt aan een betere verdeling tussen stedelijke voorzieningen en wijkvoorzieningen. De genoemde formatie is hoger dan gemiddeld in andere Nederlandse gemeenten.
Stedelijke voorzieningen worden dus iets afgebouwd ten gunste van voorzieningen in de wijken. Hoeveel tiener- en jongerenwerk een wijk krijgt, is verder gebaseerd op het aantal jongeren dat in een wijk woont en de vraag of het een ontwikkelwijk of een intensief beheerwijk is.

Zorgvuldig proces
De herverdeling is tot stand gekomen op basis van objectieve criteria en na gesprekken met diverse betrokkenen. Daarbij wordt de opbouw en afbouw van het tiener- en jongerenwerk heel geleidelijk gerealiseerd en hoeven geen acccommodaties te sluiten. Wel komen er nieuwe locaties bij. In overleg met jongeren en anderen uit de wijk wordt bekeken hoe bijvoorbeeld de vermindering van de inzet van Rijnstad kan worden opgevangen. De herverdeling wordt gefaseerd ingevoerd om daarmee belangrijke knelpunten te voorkomen. Wanneer blijkt dat ergens toch een knelpunt blijft bestaan, dan wordt daar in 2006 opnieuw naar gekeken en kan dat in de plannen voor 2007 worden meegenomen.

Een plus in Geitenkamp en St. Marten
Gezien het grote aantal jongeren dat in Arnhem Zuid woont, betekent dit dat de inzet van tiener- en jongerenwerk daar hoger wordt. Dit geldt met name voor Malburgen, Rijkerswoerd en de Laar. Omdat het college dit niet ten koste wil laten gaan van de inzet in St. Marten en de Geitenkamp, komt er in die wijken structureel een plus op de basisformatie.

Tijdelijk extra ondersteuning Willemeen
Willemeen is nu een stedelijk jongerencentrum met een uitgebreide culturele functie die veel jongeren bereikt. Om meer inzet in de wijken te kunnen realiseren, wordt de formatie verminderd met 1,27 fte. De geplande vermindering wordt in verband met de ontwikkeling van poppodium Luxor gefaseerd doorgevoerd. Om de afbouw naar de vastgestelde basisformatie in Willemeen op te vangen, wordt ruimte binnen de Jaarprogrammas IJB voor 2006 en 2007 gecreëerd. Daarnaast wordt voor de realisatie van een voorziening in Rijkerswoerd een investering opgenomen in het Jaarprogramma IJB 2006. 17 november 2005