Novib

Hulp aan Kosovo: niet alles ging goed

In NRC Handelsblad verscheen op 12 november een kritisch artikel over de hulpverlening van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Kosovo. De krant signaleerde misstanden bij alle deelnemende organisaties, ook bij Novib. Novib erkent dat in het geval van Kosovo niet alles foutloos is verlopen. Dit betreft echter maar een klein deel van het vele werk dat Novib heeft gedaan.

Novib en partnerorganisaties werkten in Kosovo onder grote tijdsdruk. Tienduizenden kinderen moesten zo snel mogelijk naar school om weer structuur in hun leven te krijgen. Er was haast bij, want de winter stond voor de deur. Dit leidde tot enkele onzorgvuldigheden. Zo werd voor de bouw van de eerste scholen in zee gegaan met een aannemer die, naar later duidelijk werd, malafide was. Op het moment dat Novib en haar partnerorganisaties daar achter kwamen, zijn de contracten met deze man direct verbroken. Latere aanbestedingen zijn wel volgens gangbare procedures verlopen, al is daarbij in enkele gevallen met kwalitatief onvoldoende materialen gewerkt.

NRC Handelsblad schrijft dat Novib van de toegekende 6,4 miljoen euro uit de SHO-actie voor Kosovo een bedrag van 227.230 euro âin eigen zakâ heeft gestopt. De woordkeuze suggereert dat Novib het geld gebruikte voor de eigen organisatie. Deze conclusie is onterecht. Tijdens de Kosovo-crisis kwamen verschillende vluchtelingenstromen op gang. Novib moest haar noodhulpprogramma in Albanië onderbreken en op korte termijn andere hulpprogrammaâs in Kosovo opzetten. In de ingewikkelde financiële administratie werd toen 227.230 euro toegekend aan Novibâs algemene projecten en niet aan het speciale programma in Kosovo. Het geld kwam terecht bij andere belangrijke projecten elders in de wereld. Dit had niet gemogen en Novib heeft deze fout inmiddels hersteld. Wij zullen met het geld achterstallig onderhoud in de Kosovaarse scholen aanpakken.

Sinds de actie voor Kosovo is er veel verbeterd. In Novibâs financiële administratie is geld bedoeld voor specifieke projecten nu als zodanig te herkennen. Novib heeft bijvoorbeeld voor de tsunami een apart team dat ieder kwartaal rapporteert over de voortgang van werkzaamheden en bestedingen. Ook is er onafhankelijk toezicht ingesteld. Novib zal binnen de SHO pleiten om dat onafhankelijke toezicht permanent te maken. De hulpverlening door de SHO wordt hierdoor beter, waardoor we meer mensen kunnen helpen. Bron: Novib, 17 november 2005