Gemeente Hardenberg



Opknapbeurt voor Rollepaal Noord

Donderdag 17 november 2005

Het bedrijventerrein Rollepaal-Noord in Dedemsvaart ondergaat de komende jaren een metamorfose. De visuele kwaliteit van het bedrijventerrein laat nu te wensen over en delen van het terrein verpauperen. Met de herstructurering wordt het openbaar gebied op het terrein opgeknapt en een stuk aantrekkelijker gemaakt. De herstructurering is in 2007 afgerond.

Vorige jaar is het Masterplan Duurzame Samenwerking IKA (Industriële Kring Avereest) vastgesteld. Het doel van dit Masterplan is het vergroten van de visuele kwaliteit van het bedrijventerrein De Rollepaal en zo het vestigingsklimaat voor ondernemers behouden en verbeteren. Tevens wordt zo de concurrentiepositie van het bedrijventerrein verbeterd. Eén van de projecten die voortvloeit uit het Masterplan is de herstructurering van bedrijventerrein Rollepaal Noord. Dit bedrijventerrein is ongeveer 25 hectare groot en wordt begrenst door bedrijventerrein Moerheim, de Moerheimstraat, De Rollepaal en de Langewijk. De laatste tijd is er sprake van verpaupering op het bedrijventerrein en is de inrichting van het openbaar gebied op het bedrijventerrein aan verbetering en vernieuwing toe.

De opknapbeurt van Rollepaal-Noord gaat nog dit jaar van start. De wegen, bermen en de openbare verlichting op het bedrijventerrein worden opgeknapt zodat het terrein er aantrekkelijker uit gaat zien. Ook worden de groenstroken en bermen heringericht en opgewaardeerd. In de bermen en groenstroken worden extra parkeerplaatsen geïntegreerd. De locatie van de voormalige aluminiumsmelterij wordt volgens de plannen verbeterd zodat ook dit gebied er aantrekkelijker uitgaat zien. Tenslotte wordt de ontsluiting van de Edisonstraat op de Moerheimstraat verbeterd.

De uitvoering van de plannen gebeurt gefaseerd. Dit jaar nog wordt gestart met werkzaamheden aan de verbindingsweg Rollepaal. Volgend jaar zijn de Edisonstraat en de Celsiusstraat aan de beurt en wordt de ontsluiting van de Edisonstraat op de Moerheimstraat verbeterd. In 2007 wordt de herstructurering afgerond met de aanpak van de Fahrenheitstraat.

Voor de herstructurering van Rollepaal-Noord is een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar. De provincie Overijssel heeft een bedrag van 500.000 euro subsidie toegezegd. De andere helft is door de gemeenteraad van Hardenberg beschikbaar gesteld.

Bij de voorbereiding van het project is nauw samengewerkt met de IKA, de Kamer van Koophandel en de provincie Overijssel. Andere projecten die voortvloeien uit het Masterplan zijn de verbetering van de entree en bereikbaarheid De Rollepaal, de herontwikkeling van het terrein van de voormalige aluminiumsmelterij en de herstructurering van Rollepaal Zuid. Deze projecten bevinden zich nog in de voorbereidingsfase.