Time : 1:39:44 PM
Date : Thursday, November 17, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Vogelgriep: bijna alle checklists binnen, screening wilde vogels levert geruststellende resultaten op

Meer dan 97 % van de pluimveebedrijven hebben de checklist voor de risicoanalyse in verband met vogelpest ingevuld en overgemaakt aan het Voedselagentschap. Het FAVV benadrukt dat ook bedrijven die tijdelijk leegstaan en struisvogelbedrijven aan deze verplichting onderhevig zijn.

De gegevens worden momenteel geanalyseerd door het Voedselagentschap. Bedoeling is om in de eerste plaats bij te sturen daar waar tekortkomingen werden vastgesteld om zo de insleep van het vogelgriepvirus en ander besmettelijke ziekten in onze professionele pluimveehouderij nog beter te voorkomen.

Ondertussen wordt het monitoringsprogramma bij wilde vogels in ons land voortgezet. De actieve screening waarbij de bemonstering hetzij tijdens de jacht hetzij tijdens het ringen van vogels gebeurt, leverde reeds meer dan 864 monsters op. Van meer dan 560 stalen zijn reeds volledige of gedeeltelijke resultaten gekend. Tot nu toe werd in geen enkel geval de aanwezigheid van een H5 of H7 vogelgriepvirus vastgesteld, dit zijn de twee meest gevreesde virussoorten die hoogpathogeen kunnen zijn. Er werd wel bij een eend een H3-stam ontdekt die geen enkele bedreiging vormt voor het pluimvee en de volksgezondheid.

De Europese Commissie beraadt zich momenteel over eventuele maatregelen in geval het H5N1-virus wordt vastgesteld bij in het wild levende vogels in één van de Lidstaten.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be