De Nederlandse Bank

Locatie leeg Ondertekening convenant PIN tarieven Spreker leeg Mr. J.P.W. Klopper, directeur van de Nederlandsche Bank

Op 17 november 2005 is een convenant ondertekend door banken, vertegenwoordigers van de detailhandel, de horeca en de olie-industrie. Partijen zijn in dit convenant tot overeenstemming gekomen over een kortingsregeling op de PIN tarieven. Dit alleen al zal het elektronisch betalen goedkoper maken voor de winkelier en de consument

Vertegenwoordigers van banken, detailhandel, horeca en olie-industrie ondertekenen convenant Vertegenwoordigers van banken, detailhandel, horeca en olie-industrie ondertekenen convenant

Dames en heren, hartelijk welkom bij deze bijzondere bijeenkomst waarbij een convenant zal worden ondertekend door banken, vertegenwoordigers van de detailhandel, de horeca en de olie-industrie.

Het is een mooi resultaat dat u tot overeenstemming bent gekomen over een onderwerp dat DNB van groot belang acht: het betalingsverkeer, de kosten daarvan en de manier waarop het betalingsverkeer in Nederland zo efficiënt mogelijk kan worden ingericht. DNB heeft immers als taak de bevordering van de goede werking betalingsverkeer. En in mijn rol als voorzitter van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, kortweg MOB, wil ik graag als gastheer optreden bij deze feestelijke gebeurtenis.

Het MOB is een platform ingesteld door de minister van Financiën, vandaag hier eveneens aanwezig. Een bijdrage van het MOB aan de maatschappelijke efficiency is bijvoorbeeld de afrondingsregel die het gebruik van de 1 en 2 eurocenten en daarmee de kosten van bank en retailer terugdringt. Ook hebben partijen in het MOB vorig jaar het rapport `Betalen kost geld' uitgebracht, dat inzicht geeft in de maatschappelijke kosten van het toonbankbetalingsverkeer. Dat onderzoek toont onder meer aan dat contant betalen duurder is dan pinnen en chippen. Hier kom ik zo meteen op terug.

Ook één van de doelstellingen van het MOB is: het maken van principe afspraken en het vastleggen daarvan in convenanten over onder meer efficiencyverbeteringen. De hier aanwezige ondertekenaars maken deel uit van het MOB. Zij willen de resultaten van de onderhandelingen en wat daarover is vastgelegd in hun convenant graag delen met de overige deelnemers van het MOB.

Partijen zijn in dit convenant tot overeenstemming gekomen over een kortingsregeling op de PIN tarieven. Dit alleen al zal het elektronisch betalen goedkoper maken voor de winkelier. Dit zal dan ook ten voordele moeten zijn voor de eindgebruiker, de consument. Behalve de kortingsregeling willen de partijen ook verdere efficiency maatregelen doorvoeren: het verder stimuleren van elektronisch betalen, en het terugdringen van cash.

Contant geld is, zoals gezegd, duur. Die kosten zijn echter niet zichtbaar voor de consument. Maar de kosten zijn hoog, voor het in circulatie brengen van de munten en bankbiljetten, het beveiligde vervoer van het geld, het vullen van geldautomaten, de afhandeling aan de kassa bij de winkelier, kasopmaak, verzekeringen, controleren op kwaliteit en echtheid etc. Zouden we als DNB winstmaximalisatie nastreven, dan zouden we juist liever het contante betalen stimuleren. We verdienen immers aan de uitgifte van bankbiljetten. Maar onze taak is een andere, namelijk de goede werking van het betalingsverkeer te bevorderen. En daarom zien ook wij liever dat marktpartijen minder contant betalen: de 'war on cash!'

Er is hier nog veel te halen! Contant geld kan worden teruggedrongen door 'beter' betaalgedrag, het stimuleren van elektronisch betalingsverkeer, door positieve prikkels en voorlichting. Hier ligt dus een unieke kans voor alle stakeholders; laat die niet aan uw neus voorbij gaan! Als alle partijen deze uitgangspunten ondersteunen en hier daadwerkelijk aan bijdragen kan een nog innovatiever en efficiënter betalingsverkeer worden gerealiseerd.

Ik roep de partijen dan ook op om daadwerkelijk hieraan uitvoering te geven, en nodig de heren Hinssen en Van den Broek hierbij gaarne uit dit te bekrachtigen in het voorliggende convenant.