GroenLinks

REACH out of reach?

protest tegen REACH 17 november 2005

Het Europese chemicaliënvoorstel REACH, oorspronkelijk bedoeld om Europese burgers te beschermen tegen giftige stoffen in allerlei producten, is danig uitgekleed door de grote fracties in het Europees Parlement.

De stemming van donderdagochtend resulteerde in een voorstel dat veel bureaucratische rompslomp oplevert en amper bescherming van de volksgezondheid en het milieu biedt.

"Na de gunstig verlopen stemming in de milieucommissie begin oktober is de chemische industrie een nooit geziene lobby gestart waaronder veel christendemocraten, socialisten en liberalen zijn bezweken. Zij zijn gaan geloven in de overtrokken rampscenario´s voor de werkgelegenheid die de sector schetst bij invoering van het oorspronkelijke voorstel. Gevolg is dat schadelijke chemische stoffen massaal geproduceerd zullen blijven met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Tot nu toe wordt er nauwelijks onderzoek verricht naar de schadelijkheid van chemische stoffen. In het aangenomen compromis hoeven slechts van tien procent van de stoffen geproduceerd in hoeveelheden tot tien ton per jaar gegevens overgedragen worden. En er zijn veel uitzonderingen gemaakt voor chemicaliën die in grote hoeveelheden geproduceerd worden.

De meeste maatregelen ter verbetering van het welzijn van proefdieren zijn gelukkig wel aangenomen. En ook op het gebied van het verlenen van vergunningen aan geregistreerde chemische stoffen is de schade minder groot dan waarvoor eerder gevreesd werd. Maar het blijft afwachten wat hiervan overblijft nadat de Europese ministerraad zich over REACH heeft gebogen.

Kathalijne Buitenweg is van mening dat de chemische industrie de gevolgen van nieuwe regels in het verleden altijd ernstiger heeft voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. "Volgens de industrielobby zou het uitbannen van drijfgassen destijds het einde van vele chemische bedrijven betekenen. Nadien floreerde de sector echter als nooit tevoren, omdat de chemie prima in staat is tot innovatie", aldus Buitenweg.

Giftige chemische stoffen in allerlei producten dringen onder andere via de huid het lichaam binnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat Europeanen tientallen van deze stoffen met zich meedragen. Wetenschappers leggen verbanden tussen de aanwezigheid van deze stoffen en verminderde vruchtbaarheid bij mannen en met allergieën, gedragsstoornissen en kanker.

"De voorstanders van REACH zoals het nu uit de stemming is gekomen, houden geen rekening met de medische kosten van deze aandoeningen. De Britse econoom David Pearce heeft berekend dat hierop 280 miljard euro bespaard kan worden met het oorspronkelijke REACH-voorstel. In het licht van de voortdurende discussie over de stijging van de kosten voor volksgezondheid, zijn de investeringen in REACH (geschat op 5,2 miljard euro) geen overdreven prijs.

«