Nederlandse Vereniging van Banken

Betalingsverkeer wordt efficiënter

Historisch akkoord tussen ondernemers en banken

Persbericht 17 november 2005

Banken en ondernemers tekenden vandaag in aanwezigheid van minister Zalm het Convenant Betalingsverkeer 2005. Alle ondernemers die PINbetalingen accepteren, krijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2005 een korting van één eurocent per PINbetaling. De banken storten 10 miljoen euro in een fonds, dat subsidie gaat geven voor projecten die de veiligheid en efficiëntie van het betalingsverkeer vergroten.

Het convenant, ondertekend door banken, winkeliers, horeca en de benzinebranche, maakt een einde aan het slepende conflict over de kosten van PINnen aan de toonbank en moet leiden tot verdere vergroting van de efficiëntie en de veiligheid van het betalingsverkeer.

De hoofdlijnen van het convenant zijn:

* een korting van één eurocent per PINbetaling voor alle ondernemers. Deze korting geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2005. Banken kunnen op individuele basis een hogere korting verlenen. Daar tegenover zullen klachten en claims over te hoge PINtarieven worden ingetrokken;

* het gezamenlijk ontwikkelen van innovatieve plannen om efficiënt betaalgedrag van consumenten en ondernemers te bevorderen. Over de uitwerking van de plannen zullen partijen het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer informeren;

* een fonds van 10 miljoen euro, ter financiering van maatregelen die de efficiëntie van het betalingsverkeer verder zullen vergroten. Het fonds wordt beschikbaar gesteld door de banken. Het zal in goed overleg worden beheerd en besteed door het Platform Detailhandel Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken, die gezamenlijk het stichtingsbestuur vormen. Henk van den Broek (Bestuurslid van het Platform Detailhandel Nederland) is voorzitter van het stichtingsbestuur. Het fonds wordt gebruikt voor bijvoorbeeld campagnes, die moeten leiden tot bewuster betaalgedrag door consument en ondernemers. Daardoor gaan de maatschappelijke kosten van het betalingsverkeer omlaag en wordt de veiligheid ervan vergroot.

Met het convenant rekenen we af met het verleden en is een basis gelegd voor een constructieve samenwerking in de toekomst. aldus Henk van den Broek, hoofdonderhandelaar namens de ondernemers.

Het verlenen van een korting is een extra stimulans voor het elektronisch betalingsverkeer. Dit zal leiden tot kostenbesparingen van het betalingsverkeer. vult Rien Hinssen namens de banken aan. Uiteindelijk zullen alle partijen, ook de partijen die niet rechtstreeks aan tafel zaten, er beter van moeten worden.

Minister Zalm gaf aan dat het convenant bewijst dat marktpartijen ook zonder overheidsinterventie in staat zijn zelf hun conflicten op te lossen. De ondertekening van het convenant is van grote maatschappelijke waarde omdat daarmee de weg is vrijgemaakt voor plannen die moeten leiden tot een efficiënter en veiliger toonbankbetalingsbetalingsverkeer., aldus de minister.

Flip Klopper, directielid van de Nederlandsche Bank (DNB) en voorzitter van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), zei dat constructieve samenwerking tussen de convenantpartijen en de consumentenorganisaties in het MOB uiteindelijk moet leiden tot voordelen voor iedereen. Met name het terugdringen van het gebruik van contant geld kan volgens berekeningen van DNB aanzienlijke besparingen opleveren, zei Klopper.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft op verzoek van partijen een informele zienswijze over het convenant afgegeven. Dit vanwege het maatschappelijke belang ervan. Daarin heeft de NMa geconstateerd dat er nu geen mededingingsrechtelijke bezwaren tegen het convenant bestaan. Bij de uitwerking van de plannen zal de NMa waar nodig opnieuw worden geconsulteerd.


------------------------------

Informatie voor de pers:

Er is een speciale website opgezet voor ondernemers met informatie over de afspraken in het convenant: www.pinconvenant.nl. Deze website gaat op 17 november om 14.00 uur live.