FNV

Overslag bij ADM houdt cao met automatische prijscompensatie

De werknemers van het overslagbedrijf bij voedingsmiddelenproducent ADM in de Europoort houden hun eigen cao. De werkgever wil de automatische prijscompensatie niet in de fabriek invoeren en ziet daarom af van harmonisatie van arbeidsvoorwaarden.

De onderhandelingen bij het door ADM ingelijfde overslagbedrijf (voorheen AEBT) zijn donderdag van start gegaan. Volgende week beginnen de onderhandelingen over de cao voor de werknemers in de fabriek.

Vorige week schortte FNV Bondgenoten de onderhandelingen over een nieuwe cao voor alle driehonderd werknemers bij ADM op omdat de werkgever bij het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden de automatische prijscompensatie wilde schrappen. Die gold alleen in het overslagbedrijf.

FNV Bondgenoten wilde de prijscompensatie bij de harmonisatie handhaven. Donderdag 10 november gaf ADM aan hier niet over te willen praten. Daarop werden de onderhandelingen geschorst en stelde de vakbond een deadline (woensdag om 12.00 uur) waarvoor ADM duidelijkheid moest geven.