Universiteit Maastricht

17 november 2005
Maastricht: studentenstad?
Belevingsonderzoek onder Maastrichtse studenten

Maastrichtse studenten zijn in het algemeen tevreden over wonen, werken, recreëren en studeren in Maastricht. Toch worden er ook vooral door buitenlandse studenten kritische kanttekeningen gemaakt. Dat blijkt uit het belevingsonderzoek Maastricht als studentenstad, uitgevoerd door de Stuurgroep Student & Stad (met vertegenwoordigers van de gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuyd, Vroedvrouwenschool Maastricht en de Maastrichtse Studenten Raad). Op basis van deze resultaten zal de Stuurgroep zich de komende tijd richten op de buitenlandse student, de voorzieningen voor studenten in de stad (met name hedendaagse muziek en een breder aanbod aan uitgaansmogelijkheden) en op sociaal-economische aspecten (meer bekendheid geven aan de mogelijkheid om een baan te vinden of een bedrijf te starten in de eigen Euregio, mede in het kader van het Zuid-Limburgse streven om meer een kennisregio te worden).

Toekomstige ontwikkelingen
Ondanks de positieve resultaten is de Stuurgroep van mening dat dit geen reden is om achterover te gaan leunen. De uitkomsten van het onderzoek laten ook kritiek zien en die moet serieus genomen worden. Bovendien verwacht de Stuurgroep dat het Hoger Onderwijs en daarmee ook de stad Maastricht in de komende jaren vele nieuwe ontwikkelingen moeten verwerken. Invoering van de Bachelor-Masterstructuur, de komst van nog meer studenten naar de stad Maastricht en dan vooral masterstudenten uit het buitenland en de grote uitdaging om van Maastricht een kennisstad te maken vragen om een actieve aanpak van Maastricht als studentenstad.

Actieve aanpak
Deze actieve aanpak van Maastricht als studentenstad is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente en de onderwijsinstellingen. De Stuurgroep concentreert zich vooralsnog op de volgende onderdelen:

*de buitenlandse student (integratie in de onderwijsinstellingen en in het studentenleven in de stad);

*een betere afstemming van de voorzieningen in de stad op de wensen van de studenten; hierbij zijn met name culturele voorzieningen belangrijk, met een accent op hedendaagse muziek;
*sociaal-economische aspecten (de aantrekkelijkheid van de (Eu-)regio voor hoogopgeleiden en de noodzaak om afgestudeerden van het hoger onderwijs bekend te maken met de aantrekkelijkheid van de Euregio als alternatief voor de Randstad).

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij M.A.C. Verspeek, directeur Studentenservicecentrum Universiteit Maastricht, tel. 043 388 5200. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.