Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 17 november

Alkmaar 17-11-2005 - 14.56 uur

Succes bij het tegenhouden van autocriminaliteit

Den Helder, donderdag 17 november 2005.

Het project om autocriminaliteit tegen te houden dat op 8 juli 2005 in de Noordkop van start is gegaan, heeft tot dusver vruchten afgeworpen. Het aantal aangiftes is met gemiddeld 35 % gedaald, reden om op de ingeslagen weg verder te gaan en het ook in andere delen van de regio te introduceren.

Dat laatste waren de deelnemers aan het project, de VVVs, de gemeenten Den Helder en Zijpe, de verzekeringsmaatschappij Univé en de politie van de Noordkop met elkaar eens, zo bleek vanmorgen tijdens een evaluatie op het politiebureau. Het project wordt dan ook in 2006 in beide gemeenten voortgezet en stapsgewijs in andere delen van de regio geïntroduceerd. Zo gaat de gemeente Enkhuizen komend voorjaar met het project van start. In de regionale topt tien van aangiften staat diefstal uit een auto genoteerd op de tweede plaats. 16,3 % van de in totaal 40.000 aangiften hebben met autokraak te maken. De top drie ziet er als volgt uit:
1. Vernieling (19,5 %)
2. Diefstal af/uit auto (16,3 %)
3. Diefstal fiets (14,2 %)

Niets er in, niets er uit

De deelnemers deden de afgelopen maanden mee aan de actie gericht op automobilisten. Op diverse parkeerplaatsen werden borden geplaatst met de waarschuwing: Niets er in, niets er uit. De
verzekeringsmaatschappij stelde de inmiddels bekende gele spiegelhangers met daarop Let op in deze auto liggen geen waardevolle spullen ter beschikking. De gemeenten Den Helder en Zijpe hebben toezichthouders extra op parkeerterreinen laten surveilleren. De eigenaren van recreatieparken waarschuwden toeristen en in de reguliere surveillances lette de politie extra op.

Spiegelhangers

Autobezitters gaven massaal gehoor aan de oproep om diefstal onaantrekkelijk te maken. Overal werden de spiegelhangers gesignaleerd. Ook de media hebben bijgedragen aan dit succes door berichten over te nemen.

Het tegengaan van autocriminaliteit is hiermee een verantwoordelijkheid van meerdere partners geworden maar vooral van de autobezitters zelf.

Daling

Doelstelling van het project was om het aantal diefstallen uit autos met 10% te laten dalen. Dat is ruimschoots gelukt. In den Helder liep het aantal autokraken in de periode van 1 januari tot 1 november terug van 587 in 2004 naar 409 dit jaar (-30,3%) en in Zijpe van 230 in 2004 naar 136 dit jaar (-40,9 %).

Straatdealen aangepakt

Den Helder, woensdag 16 november 2005

Op woensdagmiddag en avond heeft de politie een controle gehouden op straatdealen in het centrum van Den Helder, met name de Koningsdwarsstraat en het Julianaplein. Hierbij werden vier mannen en twee vrouwen aangehouden.

De actie vond plaats naar aanleiding van klachten van omwonenden over het drugsgebruik en dealen op de openbare weg. Op onopvallende wijze werden de bewegingen op genoemde plaatsen in de gaten gehouden. Personen waarvan werd vermoed dat zij drugs gebruikten of verhandelden werden aangehouden. In totaal leverde dit zes verdachten op. Van hen werden er na verhoor vier heengezonden. Twee mannen werden in verzekering gesteld. Bij een van hen werd bij het fouilleren een doorgeladen vuurwapen aangetroffen. De andere persoon wordt ervan verdacht samen met hem in drugs te hebben gehandeld. De controle leverde slechts een beperkte hoeveelheid harddrugs op.

Het straatdealen is een aandachtspunt van de politie in Den Helder. Het ligt in de bedoeling deze gerichte drugscontroles te herhalen.

Diefstal auto

Warmenhuizen, woensdag 16 november 2005

Tussen maandagavond 18.30 uur en woensdagmiddag 15.00 uur werd een personenauto ontvreemd vanaf de Pimpelmeesstraat In Warmenhuizen. Het ging om een groene Opel Corsa met kenteken PR-LP-34.

Den Helder, donderdag 17 november 2005

In de nacht van woensdag op donderdag, tussen 18.30 en 08.15 uur werd een bestelbus ontvreemd vanaf de Sluisdijkstraat in Den Helder. Het ging om een witte Volkswagen T4 met eendagskenteken N-83-15. De auto was juist geïmporteerd uit Duitsland en moest nog worden gekeurd.

Milieucontrole

Sint Maarten-Breezand, woensdag 16 november 2005

Op woensdag werd een milieucontrole gehouden bij 8 bedrijven aan de Groenveldsdijk. Twee agrariërs kregen een proces-verbaal omdat zij in hun bedrijf bestrijdingmiddels hadden die niet in Nederland zijn toegestaan. Ook bewaarde men de bestrijdingsmiddelen buiten de gifkast. Ook werden er bedrijven gewaarschuwd voor het indirect lozen van afvalwater op de onbedekte grond of het oppervlaktewater. Een ander bedrijf was juist op tijd met het afdekken van een bloembollenporriehoop (plantenafval van bollen). Ook hier werd alleen gewaarschuwd.

Een soortgelijke controle bij dertien bedrijven in Breezand werden geen noemenswaardige overtredingen geconstateerd.

Woninginbraak

Akersloot, woensdag 16 november 2005

Op woensdag werd tussen 07.15 en 17.15 uur ingebroken in een woning aan de Boekel in Akersloot. De daders kwamen het pand binnen door ruitje stuk te slaan. In het pand werden een slaapkamer en de benedenverdieping doorzocht. Uit de woning werd een paspoort ontvreemd.

Zwaagdijk, woensdag 16 november 2005

In de nacht van dinsdag op woensdag werd er ingebroken in een woning aan de Zwaagdijk. In de woning werden juist bouwwerkzaamheden verricht. De daders kwamen binnen door een raam te vernielen. Uit de woning werden diverse bouwmaterialen en gereedschappen ontvreemd, waaronder een zaagmachine en een afkortmachine, maar ook een radiator van 300 kilo.

Bedrijfsinbraak

Zwaagdijk, donderdag 17 november 2005

In de nacht van woensdag op donderdag werd er ingebroken in een bedrijfspand aan de Appelmarkt in Zwaagdijk. Om binnen te komen probeerde de daders diverse deuren te forceren. Uiteindelijk lukte het om een algemene toegangsdeur te openen. Uit het kantoorgedeelte werd geld gestolen. In het bedrijfspand stonden twee vrachtautos. Ook uit de autos werd geld weggenomen.

Schagen, donderdag 17 november 2005

Tussen woensdagavond 18.00 uur en donderdagmorgen 09.00 uur werd ingebroken in een kledingzaak aan de Molenstraat in Schagen. De daders kwamen binnen door een groot formaat tegel door een raam van de toegangsdeur te gooien. Uit de winkel werden onder anderen spijkerbroeken ontvreemd.

Alcoholcontrole

Alkmaar, donderdag 17 november 2005

Op donderdagmorgen omstreeks 01.00 uur werd op de Kennemersingel in Alkmaar een 59-jarige Alkmaarder in een personenauto gecontroleerd. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 425 ug/l. Dat is bijna twee maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal. De man liep tegen de lamp tijdens een routinecontrole.

Ontzegging

Den Helder, donderdag 17 november 2005
Op donderdagmorgen werd op de Westgracht in Den Helder een 30-jarige Nieuwedieper in een personenauto gecontroleerd in verband met een gepleegde verkeersovertreding. De man bleek geen geldig rijbewijs te hebben. Hij had een rijontzegging in verband met eerdere veroordelingen wegens het rijden onder invloed van alcohol. De man kreeg een proces-verbaal. Zijn auto werd in beslag genomen.

Laatst gewijzigd 17-11-2005 14:58 | © Politie Noord-Holland Noord |