Gemeente 's-Hertogenbosch

17-11-2005
Gemeente 's-Hertogenbosch ontvangt subsidie voor BOS(ch)-projecten De laatste jaren is veel aandacht gekomen voor samenwerking tussen Buurt, Onderwijs en Sport. Met samenwerking in deze BOS-driehoek wil men ervoor zorgen dat een buurt gezonder en leefbaarder wordt. BOS richt zich op de leeftijdscategorie 4-19 jaar. Ook in 's-Hertogenbosch heeft de samenwerking tussen Buurt, Onderwijs en Sport de afgelopen jaren vorm gekregen. Om dit te kunnen voortzetten en zelfs uit te kunnen breiden, heeft de gemeente 's Hertogenbosch bij het Ministerie van VWS subsidie aangevraagd voor vijf projecten. Het ministerie heeft deze subsidie, de zogenaamde BOS-impuls, onlangs toegekend. Per project ontvangt de gemeente de komende 4 jaar een bedrag van EUR 50.000,- per jaar uit de BOS-impuls. Dit onder de voorwaarde dat de gemeente eenzelfde bedrag per project per jaar door middel van cofinanciering bijdraagt. Uitvoering van deze BOS(ch)-projecten vindt plaats onder regie van Servicepunt Sport en Bewegen, onderdeel van de gemeentelijke afdeling Sport en Recreatie.

Overgewicht
Veel kinderen en jongeren bewegen te weinig. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid op korte en lange termijn. Overgewicht komt steeds vaker terug in het nieuws. Veel kinderen spelen (te) weinig buiten. Terwijl buiten spelen ook een belangrijke bijdrage levert aan de sociale ontwikkeling van een kind. Kortom sporten en bewegen is belangrijk en daarnaast nog leuk ook! Servicepunt Sport en Bewegen organiseert al een aantal jaren sportactiviteiten in de volgende wijken en buurten: Hambaken/Orthen Links, Graafsewijk, Aa-wijk noord, Boschveld, Deuteren en de Kruiskamp. Sinds de start van dit schooljaar is Servicepunt Sport en Bewegen ook actief in Haren, Donk en Reit, de Schutskamp en Aa-wijk zuid. Het Servicepunt werkt daarbij met verschillende partners samen, bijvoorbeeld Stichting Divers, GGD Hart voor Brabant, basisscholen en sportverenigingen.

Vakleerkracht
Servicepunt Sport en Bewegen wil de kwaliteit van het bewegingsonderwijs verhogen. Ze probeert dit onder meer te bereiken door basisscholen te stimuleren de gymles te laten verzorgen door een vakleerkracht, dat wil zeggen door iemand die daarvoor speciaal opgeleid is. Samenwerking tussen Servicepunt Sport en Bewegen en het onderwijs heeft in eerdergenoemde wijken heel duidelijk vorm gekregen; de vakleerkracht voor de gymles is namelijk dezelfde persoon die na schooltijd sportactiviteiten voor de kinderen van de basisschool organiseert. We noemen deze medewerker een BOS-medewerker; hij of zij organiseert sportactiviteiten in de buurt en op school, dus buurt - onderwijs - sport. Omdat de BOS-medewerker de kinderen al kent vanuit de gymles, kan hij of zij de kinderen vaak gemakkelijker motiveren voor een activiteit na schooltijd. Naast de BOS-medewerkers kennen we in een aantal wijken de buurtsportwerker. Deze buurtsportwerker richt zich ook op de jongeren van 12 - 19 jaar.

BOS(CH)-projecten
De wijken en buurten waar we nu al werken, zijn allemaal opgenomen in de BOS(CH)-projecten waarvoor we subsidie hebben gekregen. Hierdoor kunnen we de huidige activiteiten blijven organiseren vanaf 2006! Daarnaast proberen we ook nieuwe activiteiten op te zetten en meerdere achterstanden weg te werken in de genoemde wijken en buurten. Aandacht wordt besteed aan bewegingsarmoede bij kinderen van de basisschool. Voor de jongeren zijn overlast en de afname in sporten en bewegen vanaf een jaar of 15 belangrijke items. Daarnaast wordt voor de gehele doelgroep van 4 tot 19 jaar aandacht geschonken aan het thema overgewicht. Voor een aantal sportverenigingen is ondersteuning mogelijk met als doel dat deze verenigingen een belangrijke rol in de buurt gaan vervullen.

In deze thema's is samenwerking met andere partners heel belangrijk. Verschillende organisaties werken al in de aandachtswijken op hun eigen terrein, bijvoorbeeld gezondheid, welzijn of onderwijs. Sport is vaak een hulpmiddel om iets anders te bereiken, zoals betere schoolprestaties of minder overgewicht. Door samenwerking kunnen we meer en betere resultaten bereiken. Servicepunt Sport en Bewegen zal daarom in de uitwerking van de plannen voor 2006-2009 contact zoeken met andere partners.