Gemeente 's-Hertogenbosch

17-11-2005
Europese subsidie van start voor twee Equalprojecten: In Sight en Connections
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (unit Equal) heeft besloten twee nieuwe projecten goed te keuren, waarbij de gemeente 's-Hertogenbosch optreedt als projectaanvrager. Net als bij de vorige ronde Equalprojecten (2002-2004) is de afdeling Jeugd & Onderwijs van de gemeente `s-Hertogenbosch erin geslaagd extra Europese subsidiemiddelen te verwerven. Hierdoor wordt er een extra stimulans gegeven aan het terugdringen van voortijdig schoolverlaten en de aanpak jeugdwerkloosheid. Middelen van het al eerder vastgestelde onderwijsbeleidsplan "Meer kansen voor kinderen, 2005-2010" worden als cofinanciering ingebracht, waardoor een extra stimulans wordt gegeven aan het bestrijden van onderwijsachterstanden.

In Sight
De hoofddoelstelling van het project "In Sight" is het behouden van moeilijk plaatsbare en/of niet gemotiveerde leerlingen voor het onderwijs, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt worden verhoogd. In dit project wordt samengewerkt met gemeenten en scholen in Zoetermeer, Almere en Leeuwarden. Daarnaast vindt er kennisuitwisseling plaats met organisaties in Tsjechië, Wales en Oostenrijk. In 's-Hertogenbosch wordt door de subsidie een extra stimulans gegeven aan de ontwikkeling van de bovenschoolse voorziening op het niveau van het samenwerkingsverband de Meierij. Daarnaast wordt gewerkt met een bovenschools Advies- en Consultatieteam (ACT) en zorgadviesteams binnen de scholen. De bovenschoolse voorziening is september 2004 van start gegaan en 70 jongeren zijn al onder de aandacht gebracht van het Advies- en Consultatieteam. Daarvan zijn 35 jongeren - met een gericht advies - teruggeplaatst op de school van herkomst. De andere 35 jongeren volgen een programma dat voor hen op maat gesneden is.

Connections
De hoofddoelstelling van het project Connections is het ontwikkelen van een integrale regionale aanpak met de benodigde instrumenten die een geschikte leer/werkplek garandeert voor elke jongere. Dit om een reële kans te bieden op een goede plek op de arbeidsmarkt en/of in het onderwijs. In dit project wordt samengewerkt met gemeenten, scholen, CWI, MKB; het betreft hier Ede, Nijkerk, Zutphen, Apeldoorn, Deventer. Ook vindt er kennisuitwisseling plaats met organisaties in Lithouwen, Zweden en Slovenië. In 's-Hertogenbosch wordt met behulp van de subsidie een extra stimulans gegeven aan de realisatie van het actieplan leerbanen voor 350 leerbanen in de periode tot aan december 2007, tevens wordt gewerkt aan een aantal kwalitatieve doelstellingen, waaronder het verbeteren van acquisitie en matching leerbaan-jongere, het versterken van regionale netwerken, het verbeteren van begeleiding kandidaten, versterken van het concept werkend leren. In november 2005 zijn er al 186 jongeren in nieuw verworven leerbanen geplaatst. 30% van deze geplaatste jongeren zijn van allochtone afkomst.