Gemeente 's-Hertogenbosch

17-11-2005
Nieuws over de kastanjebloedingsziekte
In april heeft de gemeente burgers opgeroepen om de kastanjeboom bij u in de eigen tuin goed te bekijken en bij aantasting door de bloedingsziekte de gemeente dit te melden. Zo'n tien burgers hebben zich gemeld en medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte hebben dit voorjaar bij deze particulieren ook aantastingen geconstateerd. Op dit moment is nog steeds niet bekend welke maatregelen nodig zijn ter bestrijding van de ziekte. De stichting Aesculaap coördineert landelijk alle meldingen over de bloedingsziekte. Duidelijk is dat de ziekte waarschijnlijk door een bacterie wordt veroorzaakt.

Totale aantasting en onderzoeksreslutaten

Inmiddels is de kastanjebloedingsziekte helaas in de stad verder opgerukt. In eerste instantie waren er 104 aangetaste bomen, nu is dat aantal al opgelopen tot 277 kastanjebomen. Hiervan vertonen 16 bomen een ernstige aantasting, 42 bomen een matige vorm en 218 een lichte aantasting. Voor 4 ernstig aangetaste bomen is een kapvergunning aangevraagd en deze worden nu gerooid. Op 27 locaties is de kastanjemineermot aangetroffen. Deze mot tast de bladeren aan en heeft daarmee een nadelige invloed op de gezondheid van de bomen. Daarom wordt preventief alle afgevallen bladeren van de kastanjebomen zoveel mogelijk verzameld en afgevoerd. Er is een vermoeden dat een bacterie die tot de Pseudomonas syringae groep behoort de veroorzaker is. Het vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze bacterie de werkelijke veroorzaker is van de bloedingsziekte. Uit microscopisch onderzoek van bloedingsplekken blijkt dat de paardenkastanje een afweerreactie heeft tegen het afsterven van het bastweefsel door vorming van nieuwe kurklaagjes. Het lijkt erop dat de boom op deze wijze probeert uitbreiding van de ziekte te belemmeren. Een aangetaste boom heeft nog steeds het vermogen voedingsstoffen door de stam transporteren zolang de bast niet over de gehele omtrek van de stam is aangetast.

Ziekteverschijnselen van de bloedingsziekte

De nieuwe kastanjeziekte is herkenbaar aan bruine plekjes op de stam, waaruit vocht loopt. Dat bloed is een oranjerood gekleurd bacterieslijm. Als het slijm is opgedroogd, begint de bast los te laten. In een later stadium barst de bast open en als de ziekte de stam heeft geringd, gaat de boom dood. Duidelijke foto's over de bloedingsziekte kunt u vinden op de site van de werkgroep Aesculaap (www.kastanjeziekte.wur.nl)

Omgaan met zieke bomen

Snoei aangetaste bomen niet en verricht geen werkzaamheden aan de boom; dit kan eventuele verspreiding helpen voorkomen! Als bomen toch moeten worden gesnoeid, zorg dan ervoor dat het gereedschap wordt ontsmet. Aangetaste bomen kunt u het beste laten staan; zieke bomen hoeven niet direct te worden gerooid. Verzamel de aangetaste bast, het schorsmateriaal en afgevallen blad en deponeer het in de groenbak. Gezien de ervaring dat nieuwe aanplant heel snel ziek kan worden, geeft de gemeente het advies om geen nieuwe paardenkastanjebomen aan te planten. Het verplanten van paardenkastanjebomen met bloedingsverschijnselen wordt afgeraden en het verplanten van op het oog gezonde kastanjes wordt ook afgeraden.

(herhaalde) oproep burgers

Het blijft belangrijk om het aantal zieke kastanjebomen te inventariseren. De gemeente heeft daarvoor uw hulp nodig. Als u een kastanjeboom in uw tuin hebt staan, kunt u deze het beste goed onderzoeken. Aan de hand van een volledige inventarisatie wordt er een beter zicht op de aantasting in 's-Hertogenbosch verkregen. Deze informatie is waardevol voor landelijke onderzoeksinstituten. Als u een zieke boom heeft, kunt u een formulier invullen en aan de gemeente retourneren. Dit formulier kunt u vinden op de website of aanvragen bij L. Habets, boomdeskundige van de afdeling Beheer Openbare Ruimte, tel. (073) 615 97 74. Het is dus belangrijk dat u zieke kastanjeboom meldt bij de gemeente!