Gemeente Moordrecht


Rioleringswerkzaamheden vorderen
Een bezoek aan de Sluislaan

Het is u vast opgevallen: er gebeurt veel in de Sluislaan. Sinds augustus wordt er gewerkt aan een nieuwe riolering. Vandaag een kijkje op locatie.

Betere aansluiting
Projectleider van Openbare Werken, Bas de Haas vertelt: "integenstelling tot een nieuwbouw situatie werk je hier tussen bewoning met een oud rioleringssysteem en allerlei kabels in de grond. Elk huis krijgt nu een rechtstreekse verbinding met de hoofdriolering in plaats van een gezamenlijke buis die diep in de tuinen begraven lag. Dit betekent dat als er problemen zijn, dit snel opgespoord en verholpen kan worden. Bovendien was het oude riool gebroken en verzakt, wat tot stank en verstoppingen leidde. Om toekomstige verzakkingen te voorkomen wordt het nieuwe riool onderheid met palen".

Duiker
"Een groot werk is het vervangen van een duiker. Er ligt nu een duiker in de Vlietstraat die de sloot verbindt achter het Vleerplein en De Waal in de tuin van het gemeentehuis. De oude duiker is te klein om het water af te voeren wat extra moet worden afgevoerd door de bouw van het Centrumplan. Vroeger kon de regen in de grond wegzakken en werd gedeeltelijk door de sloten afgevoerd. Met de nieuwbouw komt er echter veel verhard oppervlak bij. Als het dan regent, wordt al dat water op de straat en de daken snel afgevoerd naar de sloten en ook naar de duiker. De waterbeheerder, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard eist daarom dat de nieuwe duiker groter wordt dan de oude".

Oog voor het milieu
Er liggen allerlei buizen opgestapeld. Bas de Haas legt uit waar ze voor dienen. "Tegenwoordig zijn er twee afvoersystemen. De eerste is voor het vervuilde water dat met de rioleringsbuizen afgevoerd wordt en uiteindelijk terechtkomt bij de zuiveringsinstallatie Kortenoord van het Hoogheemraadschap. Een andere buis voert het regenwater dat van de dakgoten en straat afkomt rechtstreeks terug naar de sloten, in dit geval naar de nieuwe duiker van de Vlietstraat. Door het water al vanaf de bron te scheiden komt er minder relatief schoon water naar de zuivering en treedt er minder snel wateroverlast op straat op".

Veiligheid en overlast
Een mevrouw die haar ramen aan het lappen is, komt vragen hoe het zit met de bereikbaarheid van haar uitrit. Naast ons wordt een gat gegraven voor het plaatsen van tijdelijk extra verlichting. "Voor de mensen in de straat betekent het wel veel overlast zoals parkeervakken die tijdelijk vervallen, stukken straat die in een zandweg zijn veranderd. We willen de veiligheid zo goed mogelijk waarborgen en waar nodig verbeteren. We proberen zoveel mogelijk mensen op de hoogte te houden van wat er staat te gebeuren. Met de bewoners van de Sluislaan hebben we al een informatieavond gehad. Op 29 november wordt dit herhaald als we de wensen van de bewoners presenteren in een herinrichtingsplan. Het gaat dan over de verkeersveiligheid en de verlichting".

Vooruitzicht
"Deze werkzaamheden vloeien voort uit van het Centrumplan. De eerste woningen worden nu al bewoond. Door het mooie weer zitten we goed op schema. De Sluislaan is nu al weer bereikbaar vanaf de Julianastraat en er kan daar ook geparkeerd worden. We verwachten dat we voor de kerst klaar zijn".

---