NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


NVZ Quickscan Zorglogistiek

NVZ Quickscan Zorglogistiek - www.nvz-zorglogistiek.nl

Sneller Beter-Logistiek

In november 2003 is het programma Sneller Beter van start gegaan. Dit programma wordt gedragen door drie partijen: het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. Sneller Beter is opgezet om ziekenhuizen, specialisten, managers, verpleegkundigen en anderen bewust te maken dat er veel kwaliteits- en doelmatigheidswinst te behalen valt.

Binnen Sneller Beter worden met behulp van gezanten uit het Nederlandse bedrijfsleven vijf thema's belicht: logistiek, veiligheid, rekenschap, innovatie en zeggenschap. Peter Bakker van TPG heeft ziekenhuizen op logistiek gebied onder de loep genomen. Zijn aanbevelingen vormden de aanleiding voor de NVZ om samen met logistiek managers uit ziekenhuizen te kijken hoe ziekenhuizen het best ondersteund kunnen worden bij het invoeren van logistieke innovaties.

Quickscan Zorglogistiek: www.nvz-zorglogistiek.nl

Het eerste product van deze werkgroep is de Quickscan Zorglogistiek. Ziekenhuizen kunnen met behulp van dit instrument zelf een logistieke diagnose stellen. Aan de hand van het INK kwalititeitssystematiek maakt de scan snel inzichtelijk op welke organisatieniveaus, zowel strategisch, tactisch als operationeel, winstpunten te behalen zijn. Op woensdag 2 november is tijdens het congres Zorglogistiek, mede in het kader van de Nationale Logistiek Week, de NVZ Quickscan Zorglogistiek door minister Hoogervorst gelanceerd.

Vooruitblik

De Quickscan biedt inzicht op wélke organisatieonderdelen verbeteringen mogelijk zijn. In het verlengde hiervan zal, in samenwerking met de leden, worden bekeken op welke wijze invulling kan worden gegeven aan de vraag hóe deze verbetermogelijkheden vervolgens kunnen worden gerealiseerd.

NVZ-Netwerk Zorglogistiek en gegevens contactpersonen

Ook in 2006 staat logistiek hoog op de agenda van de NVZ. Zo zullen o.a. een evaluatie van de Quickscan en afstemming van vervolginitiatieven aan bod komen. Daartoe wil de NVZ een Netwerk Zorglogistiek in het leven roepen. Graag verneem ik daartoe van u de contact-gegevens van degene(n) die u namens uw organisatie als uw contactpersoon/coördinator in dit netwerk wilt laten participeren. U kunt de contactgegevens aan ons doorgeven via het

e-mailadres: zorglogistiek@nvz-ziekenhuizen.nl Ook uw andere vragen of opmerkingen over dit onderwerp kunt u via dit e-mailadres aan ons kenbaar maken.