B EN W BERICHTEN 2005 - 42 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 15 NOVEMBER 2005

Algemene Zaken

1. (15-11) Het College heeft ingestemd met de deelname van de burgemeester aan een handelsmissie naar, Turkije, Istanbul van 15 tot en met 18 november 2005.

2. (15-11) Het College heeft ingestemd met de studiereis die de wethouder Kunstzaken en Vervoer, de heer Stefan Hulman, maakt van woensdag 16 november tot dinsdag 22 november naar Hong Kong en Singapore. De reis vindt plaats in het kader van de introductie van de OV Chipkaart in Nederland. De wethouder wordt vergezeld door de algemeen directeur van de RET, de heer Pedro Peters.

3. (15-11) Het College heeft besloten het bezwaarschrift van de stichting Vivid Vormgeving tegen het niet opnemen in het Cultuurplan 2005 - 2008 en de weigering van de gevraagde subsidie ongegrond te verklaren.

4. (15-11) Het College heeft besloten het bezwaarschrift van de stichting Nederlands Fotomuseum tegen het niet opnemen in het Cultuurplan 2005 - 2008 en de weigering van de gevraagde subsidie ongegrond te verklaren.

5. (15-11) Het College heeft besloten het bezwaarschrift van de stichting Rotterdam Marketing tegen het niet opnemen in het Cultuurplan 2005 - 2008 en de weigering van de gevraagde subsidie ongegrond te verklaren.

6. (15-11) Het College heeft besloten het bezwaarschrift van de stichting Strotbrock Industri tegen het niet opnemen in het Cultuurplan 2005 - 2008 en de weigering van de gevraagde subsidie ongegrond te verklaren.

7. (15-11) Het College heeft kennis genomen van het verslag van het bezoek van de wethouder Fysieke Infrastructuur aan Parijs, Trappes en Antwerpen van 4 t/m 6 september 2004.

8. (15-11) Het College heeft ingestemd met het programma voor het werkbezoek op vrijdag 18 november. Dit bezoek wordt door Gemeentewerken in samenwerking met Roteb en Stadstoezicht verzorgd. Het bezoek staat in het teken van de productnormering. Het instrument productnormering wordt al een aantal jaar gebruikt om te kijken naar de staat van de buitenruimte. Geregeld gaan schouwteams, waarin de diensten, maar ook de deelgemeente en bewoners vertegenwoordigd zijn, de straat op. Tijdens het bezoek gaat het College in de Wijk Beverwaard samen met bewoners uit de schouwteams op pad om een schouw uit te voeren, zowel op de 'heel' als de 'schoon' punten. Tijdens de wandeling is er ook aandacht voor de straat-voor-straat aanpak. De Wijk Onderhoudsploeg is aan het werk op de Molecatensingel.

9. (15-11) Het College stelt de Burgerzaal ter beschikking voor het Betonprijs-diner. Wethouder Lucas Bolsius treedt op als gastheer. Tijdens het diner zal de Betonprijs 2005 worden uitgereikt. De prijswinnende projecten worden op deze avond bekendgemaakt. De directie van Gemeentewerken is vertegenwoordigd in het bestuur van de Betonvereniging. In november is het precies 150 jaar geleden dat het gemeentebestuur officieel een dienst Gemeentewerken oprichtte. Om dit bijzondere feit te accentueren heeft de directeur Gemeentewerken gevraagd de uitreiking van de betonprijs te laten plaatsvinden in de Burgerzaal van het stadhuis.

10. (15-11) Van 28 tot en met 30 augustus 2005, bracht wethouder Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte een studiebezoek aan Kopenhagen en Malmö. Het bezoek werd gebracht in voorbereiding op het op te stellen Meerjaren Investeringsprogramma Buitenruimte. Tijdens het bezoek zijn verschillende investeringsstrategieën en beheerprogramma's voor de openbare ruimte besproken. Ook heeft het gezelschap een aantal openbare ruimteprojecten in het centrum en de woonwijken bezocht. Het College heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek.

11. (15-11) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) op 11 en 12 maart 2004 naar de plaatsen Sellindge en Coryton in Engeland. De wethouder heeft hier een bezoek gebracht aan de elektriciteitsvoorziening Brit Ned en de Elektriciteitscentrale Intergen. Doel de van de reis was het verkennen van de mogelijkheden van LNG-aanvoer in Rotterdam.

12. (15-11) Het College heeft kennisgenomen van de milieu- en duurzaamheids-initiatieven die zullen worden ondernomen voor de revitalisering van het bedrijventerrein Spaanse Polder. Een van de doelstellingen van de vernieuwing van Spaanse Polder is het stimuleren van intensief, duurzaam en verantwoord ruimtegebruik. Als gevolg hiervan is een milieukansenscan uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een aantal concrete uitvoeringsacties.

13. (15-11) Het College stelt de gemeenteraad voor een wijziging aan te brengen in de gemeenschappelijke regeling tot instandhouding en beheer van de DCMR Milieudienst Rijnmond (GR-DCMR). Het gaat hierbij om de toevoeging van artikel 46a waarin wordt vastgesteld dat een ieder kan klagen bij de ombudsman over gedragingen van bestuursorganen of de dienst.

14. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van raadslid M.M.M. Kneepkens (Stadspartij Rotterdam) van 27 september jl. over de Zonnewagenrace beantwoord.

15. (15-11) Het College heeft besloten de tarieven 2006 voor het verblijf van woon- en bedrijfsschepen binnen de gemeente met 2% te verhogen. Deze aanpassing is gebaseerd op de inhaal van de trendmatige verhoging van 2005 van 1% die vorig jaar achterwege is gebleven en de trendmatige verhoging van 1% voor 2006.

16. (15-11) Het College stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met het Bestuursakkoord Project Mainport Rotterdam en de daaruit voortkomende uitwerkingsovereenkomsten voor de deelprojecten Project Mainport Rotterdam.

17. (15-11) Het College heeft een principebesluit genomen tot het oprichten van het Warmtebedrijf. Het Warmtebedrijf zal overtollige warmte uit het Rijnmondgebied aan huishoudens leveren. Het principebesluit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Het definitief besluit volgt in december 2005.

18. (15-11) Het college heeft besloten de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor de uitreiking van de Rotterdam Promotie Prijs. Burgemeester Opstelten reikt de prijs uit op vrijdag 10 februari 2006.

19. (15-11) Het College biedt een ontvangst met diner aan voor het Regionaal College Regio Midden en West Brabant. Zij brengen op 17 en 18 november een werkbezoek aan Rotterdam waarbij zij worden geïnformeerd over de Rotterdamse aanpak van probleemwijken.

20. (15-11) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van de burgemeester en de wethouder sport naar Antwerpen op 3 juli jl. Het bezoek vond plaats in het kader van de lobby van Rotterdam om de Tourstart te verwerven in 2009.

21. (15-11) Het College heeft een subsidieverzoek gehonoreerd van de Stichting Stadsmuziek voor de organisatie van een concertserie in de Burgerzaal. Er zullen in 2006 vijf lunchconcerten en vier avondconcerten worden georganiseerd.

22. (15-11) Het College is akkoord gegaan met een dienstreis van de burgemeester naar Lyon. Op 21 en 22 november aanstaande zal de burgemeester deelnemen aan de algemene ledenvergadering van Eurocities, een overleg van de G4. De burgemeester zit tevens een vergadering van Euricur voor.

23. (15-11) Het College heeft besloten de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor de loting van de Algemeen Dagblad Rotterdams Dagblad Trofee 2006. Het grootste knock-out amateur voetbaltoernooi van Nederland wordt volgend jaar voor de 15e keer gespeeld. Wethouder Sport treedt op als gastheer en zal samen met de directeur van het AD Rotterdams Dagblad BV door loting bepalen welke clubs in de eerste ronde tegen elkaar uit komen.

24. (15-11) Het College heeft besloten aan de Minister van justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken toestemming te vragen voor de toepassing van de wet BIBOB bij de Stimulering Herstructurering detailhandel en de Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam.

25. (15-11) Het College heeft besloten om de taken op het gebied van het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog duidelijker binnen de gemeentelijke organisatie te positioneren. Vanaf 1 januari is Gemeentewerken verantwoordelijk voor het beheer, de beleidsontwikkeling en een nieuw meld- en informatiepunt. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam wordt de gemandateerde opdrachtgever voor het ruimen van explosieven bij ontwikkelingsprojecten. Gemeentewerken blijft opdrachtgever bij zelfstandige ruimingen. De afdeling Openbare Orde en veiligheid blijft in voorkomende gevallen verantwoordelijk voor openbare orde kwesties.

26. (15-11) Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de concept gemeenschappelijke regeling van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het College zal de gemeenteraad adviseren de regeling vast te stellen en burgemeester Opstelten aan te wijzen als lid van het Algemeen Bestuur en wethouder Van Sluis als plaatsvervangend lid.

Beleid

1. (18-10) Het College heeft ingestemd met het voorstel om, in het kader van de informerende opkomstcampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen van de deelgemeenten op 7 maart 2006, aanvullende activiteiten te organiseren voor jongeren en allochtonen. Daarnaast is besloten budget te reserveren voor televisiedebatten en verkiezingspeilingen.

2. (15-11) Het College heeft besloten mevrouw S.C. Tóth en de heren M.J.D. Jansen en J.P. Pot, met terugwerkende kracht, voor de periode van 1 september 2003 tot 1 januari 2006 te herbenoemen als bestuurders van de Stichting Rotterdams Philharmonisch Orkest.

3. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid, dhr. A. Bonte (GroenLinks) van 5 oktober 2005, over het gebruik van de camera's in de RET-bussen, beantwoord.

4. (15-11) Het College stelt de gemeenteraad voor de motie Silva, waarin het tracé over de Hoeksekade voor de hoogwaardige openbaarvervoersverbinding tussen station Alexander en Bergschenhoek wordt afgewezen, als afgedaan te beschouwen. Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Rotterdam heeft inmiddels het tracé over de Vaandragerbrug als voorkeurstracé aangemerkt. 5. (15-11) Het College heeft directeur dS+V toestemming gegeven tot het ter inzage leggen van het ontwerp voor de 1e herziening van het bestemmingsplan 'HSL-Overschie'. In deze herziening wordt de bestemming 'water', die geen bruggen of andere wijzen van oversteek toelaat, met die mogelijkheid uitgebreid omdat dit toch op een aantal locaties gewenst is.

6. (15-11) Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om de motie Duys, om de mogelijkheid te verkennen om in iedere deelgemeente een woonservicezone te realiseren, als afgedaan te beschouwen. dS+V en OBR hebben op 5 juni 2004, samen met de Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR), de notitie 'Woonzorgzones in Rotterdam, inventarisatie kansrijke gebieden' opgesteld. Uit deze verkenning bleek dat in alle deelgemeenten kansrijke gebieden bevinden. De gemeente faciliteert initiatieven voor de bouw van ouderenwoningen en voorzieningen, waarbij deze zoveel mogelijk in potentiële woonzorgzones worden gesitueerd. De productie van ouderenwoningen ligt momenteel op schema.

7. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid, de heer Th. Woudenberg (VVD) van 4 oktober 2005, over de herontwikkeling van het stadskantoor, beantwoord.

8. (15-11) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 52.365,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

9. (15-11) Het College heeft besloten het mandaat van de algemeen directeur van de dienst Gemeentewerken voor het kwijtschelden van schulden van debiteuren op grond van redelijkheid en billijkheid te verhogen tot een bedrag van E 50.000,--.

10. (15-11) Het College heeft het ontwerpbestemmingsplan Nieuw Crooswijk ter inzage gelegd. Dit plan maakt de herstructurering van een gedeelte van de wijk Crooswijk (omzoomd door de Boezemlaan, Nieuw Crooswijkse weg, Crooswijksestraat, Linker Rottekade en Crooswijksebocht) mogelijk. De plannen daarvoor zijn al geruime tijd in voorbereiding. Op 3 februari 2005 is het Masterplan Nieuw Crooswijk met een ruime meerderheid vastgesteld in de gemeenteraad. Aangezien het Masterplan niet op basis van het huidige bestemmingsplan kan worden uitgevoerd, is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het voorontwerp bestemmingsplan is in mei van dit jaar door B en W vrijgegeven voor inspraak en vooroverleg, conform artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening. Inmiddels zijn de inspraakreacties verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Gedurende de periode dat het plan ter inzage ligt, 6 weken, kan een ieder desgewenst zienswijzen kenbaar maken aan de gemeenteraad. Belangrijke wijzigingen ten opzichte van het voorontwerp bestemmingsplan zijn:
- uitbreiding van de milieuonderzoeken en toevoeging van de resultaten van het onderzoek naar de luchtkwaliteit. De gemeente concludeert uit deze onderzoeken dat er geen milieubelemmeringen zijn voor de uitvoering van de herstructurering;
- behoud van de bestaande panden aan de Exercitiestraat 15 t/m 28 en Schuttersweg 89 t/m 95;
- voorschriften over bouwhoogten zijn aangevuld met bepalingen over voorgeschreven hoogteverschillen tussen percelen;
- ten behoeve van de levendigheid in de wijk zijn er maximaal 10 kleinschalige winkeleenheden (maximaal 100m²) toegestaan. Verder is in de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan, het eindverslag van de inspraakprocedure opgenomen. Het ontwerpbestemmingsplan beslaat een groter gebied dan het exploitatiegebied uit het Masterplan. Het gebied gelegen tussen de Nieuwe Crooswijkseweg en de Nieuwe Boezemstraat (de zogenoemde Tamboerbuurt) maakt deel uit van het bestemmingsplan, maar niet van de herstructurering.

11. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid de heer M.J. Smit beantwoord van 20 oktober jl. over verhoogd risico op kanker door GSM UMTS-masten naar aanleiding van een artikel in 'Voorpost van de Dokter'.

12. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid mevrouw J. Kriens (PvdA) van 28 september 2005, over de invoering van de Zorgverzekeringswet en de gevolgen daarvan bij kwetsbare groepen, beantwoord.

13. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid de heer O. Kaya (GroenLinks) van 1 november 2005, over wachtende burgers bij het Centrum voor Werk en Inkomen, beantwoord.

14. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid de heer A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) van 19 oktober 2005, over misstanden in de schuldhulpverlening, beantwoord.

15. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid de heer M.M.M. Kneepkens (Stadspartij) van 2 september 2005, over het aanvragen van voorzieningen in het kader van het nieuwe armoedebestrijdingbeleid, beantwoord.

16. (15-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid de heer A. Bonte (GroenLinks) van 20 oktober 2005, over de overdag brandende straatverlichting in de wijk Rubroek en rondom het Centraal Station, beantwoord.

17. (15-11) Het College stelt de gemeenteraad voor een wijziging door te voeren in de Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Rotterdam. Het gaat om een verlenging van zes naar twaalf weken van de termijn waarbinnen de gemeentelijke besluitvorming over spoedaanvragen moet zijn afgerond. De aanpassing is nodig omdat ingediende spoedaanvragen tegenwoordig ook aan de Raad moeten worden voorgelegd. Voorheen werden besluiten door het College genomen.

18. (15-11) Het College stelt de gemeenteraad voor het huisvestingsprogramma 2006 voor de scholen voor primair en voortgezet onderwijs vast te stellen. Door het nieuwe huisvestingsprogramma kan onder meer het noodzakelijke onderhoud aan de schoolgebouwen voor primair onderwijs worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen een aantal noodzakelijke bouwprojecten in 2006 in het primair en voortgezet onderwijs in voorbereiding of uitvoering worden genomen.

19. (15-11) Het College ondersteunt de nieuwe activiteit "het Raadssimulatiedebat"van Jong Rotterdam. Op 9 december wordt in de Raadszaal een real-life casus worden behandeld waarbij jonge ambtenaren de mogelijkheid krijgen om letterlijk én figuurlijk de plaats in te nemen van een wethouder, een raadslid of een journalist. Met dit Raadssimulatiedebat willen de initiatiefnemers, na de succesvolle benefietactie van vorig jaar, jonge werknemers van de gemeente opnieuw prikkelen en motiveren onder het motto "de wereld is groter dan je eigen werkplek". Tegelijkertijd biedt dit spel jonge ambtenaren de mogelijkheid het eigen netwerk uit te breiden.

20. (15-11) Het College heeft besloten beroep aan te tekenen tegen het besluit van het Hoogheemraadschap van Delfland om een aanvraag af te wijzen voor een bouwvergunning voor een opslagruimte bij de Strandwacht Hoek van Holland. Er wordt een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter gevraagd.

Middelen en Control

1. (15-11) Het College stelt de raad voor om de voor 2005 herziene Visie op rechtmatigheid en de daarbij behorende lijst met relevante wet- en regelgeving vast te stellen. De visie op rechtmatigheid en de lijst vormen het normenkader voor zowel de externe (KPMG) als de interne accountant (ADR) bij de rechtmatigheidscontrole van de gemeenterekening 2005 ten behoeve van het College en de Raad.

2. (15-11) Het College heeft ingestemd met de Verordening OZB 2006 en de Beleidsregel Rotterdamse lastenverlichting 2006 en stelt de raad voor deze vast te stellen bij de begrotingsbehandeling. Jaarlijks worden bij de begrotingsbehandeling ook de Belastingverordeningen en tarieven voor het komende jaar vastgesteld. Voor de nu aangeboden verordening OZB 2006 gaat het College er van uit dat de wetswijziging OZB, die leidt tot de afschaffing van het gebruikersdeel van woningen, per 1 januari a.s. van kracht zal zijn. Dat betekent een aanzienlijke lastenverlichting voor de gebruikers van woningen. Voor de overige categorieën (o.a. eigenaren woningen) hanteert het College het uitgangspunt dat de gemiddelde OZB-lastendruk hetzelfde blijft. Tevens wordt aan de raad aangeboden het voorstel voor de Rotterdamse lastenverlichting; een teruggave in 2006 van E 35 per Rotterdams huishouden. In de aanvullende brief bij de begroting 2006 doet het College het voorstel om in 2006 E 10 miljoen aan de burgers terug te sluizen als extra lastenverlichting. Daar profiteren ook de minima van die in de praktijk geen OZB betalen (kwijtscheldingsregeling). Bij de raadsbehandeling van de Kaderbrief is met de motie Reijkersz gevraagd om extra lastenverlichting. 3. (15-11) Het College heeft de Uitvoeringsregeling Subsidieverordening Rotterdam 2005 vastgesteld. Met de eerdere vaststelling van de Subsidieverordening Rotterdam 2005 is de herziening van de regelgeving met betrekking tot subsidies compleet. De aanleiding daarvoor was gelegen in de aanbeveling van de commissie Van Middelkoop. De regelgeving zal met ingang van subsidiejaar 2007 voor het eerst worden toegepast.


---- --