NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

CEPAration BV naar Leeuwarden

17 november 2005

CEPAration BV uit het Brabantse Helmond heeft een Applicatie en Verkoop Centrum geopend in Leeuwarden. Het bedrijf produceert hoogwaardige keramische membranen voor het filtreren van vloeistoffen. De aanwezige kennis op het gebied van water, food en beverage bij het Van Hall Instituut en Wetsus was de doorslaggevende factor bij de keuze voor Leeuwarden. Het bedrijf biedt in eerste instantie werk aan een persoon, maar zal in korte tijd verder groeien.

De producten van CEPAration zijn ontwikkeld bij TNO in Eindhoven en door CEPAration rijp gemaakt voor de markt. Het product is inmiddels uitvoerig getest voor diverse toepassingen in afvalwater, wasserijwater, zuivel, farmacie en diverse dranken zoals wijn, vruchtensappen en sojasaus. CEPAration opereert wereldwijd en levert aan bedrijven in Europa, China, Amerika, Zuid-Afrika, Thailand en Japan.

Membraanfiltratie heeft toekomst
Membraanfiltratie is een groeimarkt waarop Nederlandse bedrijven en universiteiten van oudsher een belangrijke rol hebben gespeeld. De markt wordt gedomineerd door kunststoffilters, het grootste groeipercentage wordt inmiddels gerealiseerd door keramische membranen vanwege hun sterkte, temperatuurbestendigheid en lange levensduur. De producten van CEPAration worden net als veel kunststoffilters vervaardigd in de vorm van rietjes en hebben daardoor een lage kostprijs en grote compactheid in vergelijking met conventionele keramische membranen.

Friesland
De NOM, Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden hebben een grote rol gespeeld bij de vestiging van CEPAration in Leeuwarden. De aanwezige kennis bij het Van Hall Instituut en Wetsus was doorslaggevend, maar ook van belang was de aanwezigheid van diverse potentiële eindgebruikers en toeleveranciers en de subsidiemogelijkheden voor applicatieontwikkeling, investeringen en exportbevordering.

Voor meer informatie
CEPAration BV, Helmond, dhr. R.A. Terpstra, Algemeen Directeur, telefoon (0492) 565 330, www.ceparation.com
CEPAration Liquid BV, Leeuwarden, Sales & Application Centre Fryslân, dhr. H. van Dalfsen, Directeur, 06 558 217 36