Groen!

Straatsburg, 17 november 2005

Europees Parlement zaagt poten weg onder chemicaliënwetgeving REACH

Bart Staes Door de registratie van stoffen drastisch in te perken, laat het Europees Parlement de nieuwe chemicaliënwetgeving REACH gehandicapt achter. Dat zegt Bart Staes, Europees Parlementslid voor Groen!, na een monsterstemming in Straatsburg. Meer dan 1000 amendementen passeerden de revue.

Een stevig REACH had de basis kunnen leggen voor een economie waarin chemische industrie, volksgezondheid en milieu beter op elkaar afgestemd zouden worden. Dat wordt door de verzwakking van de registratie van de chemische stoffen onderuitgehaald. REACH is nu een mooie Louis XV-stoel, maar de poten zijn er onderuit gezaagd.

Voor 90% van de stoffen die in kleine hoeveelheden geproduceerd worden, hoeven producenten haast geen gegevens over de effecten op gezondheid en milieu meer te voorzien. Dat is bijzonder spijtig. Het is niet omdat een stof in kleine hoeveelheden wordt aangemaakt, dat die niet schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Het Witboek dat voorafging aan REACH legde de volle verantwoordelijkheid bij de fabrikanten van chemische stoffen, gaat Bart Staes verder. Zij moesten kunnen bewijzen dat hun producten, waar zij nota bene winst mee maken, geen onaanvaardbare gevaren meebrengen voor gezondheid en milieu. Er zijn nu zoveel achterpoortjes gecreëerd dat het nog moeilijk wordt om de hoofdingang te vinden.

Positief is wel dat het regime voor de vergunning van chemische stoffen relatief streng uit de stemming is gekomen. Wanneer uit tests blijkt dat chemische stoffen bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, dan moet de producent voor het gebruik van die stof een vergunning aanvragen bij het nieuw op te richten Chemisch Agentschap, zegt Bart Staes. En wanneer er een minder gevaarlijk alternatief wordt ontwikkeld, dan zal dat verplicht toegepast worden.

Het parlement heeft ook het aantal dierproeven nodig voor de uitvoering van REACH drastisch ingeperkt. Worden er alternatieve methodes beschikbaar ontwikkeld, dan moeten die gebruikt, zegt Bart Staes.

Tijdens de lobbycampagne die in de aanloop van deze stemming werd opgezet, circuleerden de meest hallucinante cijfers over de kostprijs van REACH. 20 tot 30 miljard euro over tien jaar, zo rekende de Europese chemische federatie Cefic voor. Terwijl de impactstudie van de Europese Commissie kwam tot een kost tot 5,2 miljard euro over een tijdspanne van 11 tot 15 jaar.

Stel daar tegenover het feit dat de winst van de chemische sector in België alleen vorig jaar 1,7 miljard euro bedroeg. Dat cijfer zal veel meer beïnvloed worden door de hoge olieprijs en de lage koers van de dollar, dan door de invoering van REACH in welke vorm dan ook, zegt Bart Staes.

Over de voordelen van REACH rept de industrie met geen woord. Nochtans blijkt volgens de vakbonden dat ongeveer 1/3-de van alle werkverzuim in de Europese Unie veroorzaakt wordt door contact met gevaarlijke chemicaliën. Als REACH dat aantal kan verminderen, zal dat de economie en de gezondheid van de werknemers zeker ten goede komen.

Bart Staes, Europees parlementslid