Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
17 november 2005

Vergunning Public Access Mobile Radio verdeeld

Agentschap Telecom heeft de vergunning voor Public Access Mobile Radio (PAMR) 450 470 MHz verleend. Nozema Services N.V. heeft de rechten voor het frequentiegebruik verworven voor bijna 5,1 miljoen euro. Vanaf 12 september 2005 konden partijen een aanvraag indienen voor de vergunning. Zes partijen hebben een aanvraag ingediend. Al deze partijen zijn toegelaten tot de veiling, uiteindelijk hebben vijf partijen een bod uitgebracht. De vergunning is geldig tot en met 2020.

Een PAMR-netwerk is een elektronisch communicatienetwerk voor mobiele communicatie tussen verschillende gebruikers. Het PAMR-netwerk is openbaar, maar de gebruikers behoren tot een besloten gebruikersgroep. Afzonderlijke gebruikersgroepen kunnen niet direct met elkaar communiceren. Voorbeelden van gebruikersgroepen uit de praktijk zijn: taxibedrijven, beveiligingsdiensten, bedrijfsveiligheidsdiensten, havenbedrijven, nutsbedrijven, openbaar vervoer organisaties. Het PAMR-netwerk kan gekoppeld worden aan andere openbare netwerken.

PAMR kent zijn oorsprong in spraaktoepassingen (portofoon- en mobilofoongebruik). Toepassingen voor data zullen naar verwachting een verdere ontwikkeling doormaken. Karakteristiek voor deze vorm van communicatiedienstverlening zijn de hoge kwaliteit met als belangrijke elementen zeer snelle toegankelijkheid, hoge beschikbaarheid (zowel in binnen- als buitenomgeving) en een hoge betrouwbaarheid van de verbinding. Belangrijke kenmerken voor PAMR zijn de snelle verbindingsopbouw, mogelijkheden tot groepscommunicatie, prioriteits- en noodoproepen en directe communicatie tussen terminals.

De hoge kwaliteit kan voor bedrijven en organisaties een doorslaggevende reden zijn om voor hun bedrijfskritische processen juist voor deze vorm van mobiele communicatie te kiezen.

Voor meer informatie: www.agentschap-telecom.nl/pamr




Ministerie van Economische Zaken