FNV Bouw: biedt perspectief op werktop

Fnv bouw

'Geef mensen die zich nu een ongeluk solliciteren en altijd worden afgewezen uitzicht op het vinden van een baan. De werktop die binnenkort van start gaat, moet zich hard maken voor die mensen.' Dat pleidooi hield Dick van Haaster, voorzitter van FNV Bouw op de bondsraad op 17 november 2005 in Wageningen.
5)'De werktop kan nuttig zijn. Het is belangrijk om het perspectief te verbeteren van mensen die geen werk kunnen krijgen. Maar als de top wordt gebruikt om opnieuw over het minimumloon te beginnen, over het ontslagrecht, over de sociale zekerheid of over de AOW-leeftijd, hoeft die top voor mij niet. Dan kunnen we onze tijd beter besteden', aldus Dick van Haaster in zijn openingstoespraak.
Als voorbeeld schetste hij de situatie van de mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. 'Honderdduizenden mensen in de WAO worden herkeurd. De herkeuring wordt zo rigoureus uitgevoerd dat duizenden en duizenden mensen inmiddels drastisch zijn afgeschat. Terwijl verreweg de meesten geen enkel perspectief op een baan hebben. Hun enige zekerheid is een inkomen op armoedeniveau. Het is een schande voor de Nederlandse samenleving. De mensen die nu gedwongen worden de arbeidsmarkt op te gaan mogen we niet aan hun lot overlaten.'
De voorzitter van FNV Bouw ziet wel mogelijke oplossingen. De eerste mogelijkheid is dat de overheid werk biedt aan de mensen die er niet in slagen bij een particuliere werkgever aan de slag te komen. Gemeenten zouden daar veel werk van kunnen maken.
De tweede kans voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten ligt bij hun vrijwilligerswerk. Bij de herkeuringen zou men rekening moeten houden met het vrijwilligerswerk van deze mensen, in combinatie met de tijd dat zij al uit het arbeidsproces zijn en met hun kansen op de arbeidsmarkt. Het kabinet zou er goed aan doen de regels voor de herkeuring langs deze lijnen aan te passen. Vrijwilligerswerk is namelijk voor de maatschappij van onmisbaar belang. Dick van Haaster pleit om dat belang te laten meetellen voor de WAO-ers die zich daarmee verdienstelijk maken. Hij wil nog een stap verder. Vrijwilligerswerk zou ook in letterlijk zin de waardering moeten krijgen die het verdient, bijvoorbeeld via een toeslag op de uitkering. Daarmee krijgen deze mensen ook eens erkenning voor hun waardevolle bijdrage aan de Nederlandse samenleving.

Voor de redactie,