Gemeente Groningen

woensdag 16 november:
Meer mogelijkheden voor bedrijventerrein Ulgersmaweg

Veel bedrijventerreinen binnen of naast de stedelijke bebouwing worden langzaam getransformeerd tot woonwijken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de oudere terreinen aan Damsterdiep en Friesestraatweg en voor De Vogels. Toch blijft er wel degelijk ook behoefte aan bedrijvigheid in de buurt van woonwijken, stelt het college van burgemeester en wethouders. Naar de mening van het college is het bedrijventerrein Ulgersmaweg hiervan een voorbeeld. Het is een intensief bebouwd terrein waar betrekkelijk veel mensen werk vinden. De grondprijzen zijn er niet al te hoog, zodat ook startende ondernemers hier een kans krijgen. Binnenkort legt het college een `Visie Ulgersmaweg' voor aan de gemeenteraad. Daaraan gaat eerst een inspraakperiode vooraf.

Het grootste deel van de zone Ulgersmaweg behoudt zijn bedrijvenfunctie. Wel wil het college de mogelijkheid openen het gebied tussen Pop Dijkemaweg en Oostersluis om te vormen tot een woonbuurt of een gebied waar combinaties wonen/werken een kans krijgen. De gemeente is althans bereid mee te denken als iemand met een dergelijk initiatief komt.

Voor de lange termijn - na 2012 - staat een nieuwe verbinding op het programma tussen de omgeving UMCG en de oostelijke ringweg. Deze verbinding loopt dwars over het gebied Ulgersmaweg ter hoogte van de huidige busbaan. Die betere aansluiting van het bedrijventerrein op de binnenstad kan leiden tot vestiging van andersoortige bedrijven aan de Ulgersmaweg, verwacht het college. Het zou dan kunnen gaan om hoogwaardige functies, veelal UMCG-gerelateerd. Ook hier staat de gemeente in beginsel positief tegenover.

Momenteel komt het bedrijventerrein Ulgersmaweg wel verouderd over en daarom zijn er op korte termijn maatregelen nodig om het gebied op te knappen. B&W hebben besloten 2,5 ton uit te trekken voor verkeersveiligheid, groenstructuur en opschoning. Het pakket is opgesteld in overleg met enkele ondernemers en met hun Vereniging Bedrijven Noord-Oost. Het opknappen van de openbare ruimte moet individuele ondernemers stimuleren ook hun eigen panden bij te houden. En wat extra aandacht voor andere uiterlijkheden kan geen kwaad, zoals voor opslag van goederen uit het zicht in plaats van aan de straatkant.

Ook de gemeente zelf krijgt daarmee te maken. Voorjaar 2006 verhuist Simmeren naar het industriegebied Zuid-Oost en dan wordt de gemeente eigenaar van het oude schrootcomplex aan de Ulgersmaweg. Omdat dit terrein gereserveerd is voor de toekomstige wegverbinding tussen UMCG en ringweg kan het niet definitief worden ingevuld. De gemeente is dan ook op zoek naar een tijdelijke bestemming, die wel een nette uitstraling moet hebben.

De Visie Ulgersmaweg overziet een periode van 10 tot 15 jaar. De maatregelen voor de facelift worden komend voorjaar uitgevoerd.