Gemeente Enschede

Ambulancevervoer Provincie Utrecht profiteert van Enschedese technologie

donderdag 17-11-2005

Enschedese technologie gaat de efficiëncy van het ambulancevervoer in de 33 gemeenten in de provincie Utrecht verbeteren. Deze maand kocht de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht het zogeheten RAVIS- systeem (Regionaal Ambulance Voorziening Informatie Systeem) dat de gemeente Enschede destijds speciaal voor het ambulancevervoer in onze eigen regio heeft ontwikkeld. Deze software is sinds 1990 op de markt en door de ICT-afdeling van de gemeente Enschede doorontwikkeld tot een product dat nu 45% van de Nederlandse markt op dit gebied bedient. Andere recente afnemers van het systeem zijn onder meer de luchthaven Schiphol en de ambulancediensten van Curaçao en St. Maarten.

Met behulp van RAVIS wordt onder meer de inzet van de ambulances optimaal gepland, worden patientgegevens eenduidig vastgelegd en wordt de financiële afhandeling van een ambulancerit inzichtelijk gemaakt. RAVIS heeft zich inmiddels bewezen als belangrijk managementinstrument voor de ambulancediensten. Voor de Provincie Utrecht ontwikkelt Enschede nog een speciale koppeling voor een digitaal rittenformulier, waarmee het inbrengen van de gegevens over de ritten efficiënter en sneller verloopt. Papieren rompslomp voor de 70.000 ritten per jaar behoort hiermee tot het verleden.

Met de investering van de provincie Utrecht is een bedrag van 90.000 euro gemoeid. De opbrengsten uit de markt worden door de gemeente Enschede gebruikt om nieuwe toepassingen van RAVIS en andere nieuwe producten te ontwikkelen.

Niet alleen met het RAVIS-systeem vervult de gemeente Enschede een prominente rol op ICT-gebied in Nederland. In ontwikkeling is ook een cliëntvolgsysteem voor de jeugdhulpverlening, het zogenaamde Vangnet Informatie Systeem. Wethouder Joop Hassink ondersteunt nadrukkelijk de initiatieven van de ICT-afdeling omdat deze een belangrijke impuls geven aan de ontwikkeling van Enschede als kennisstad.Zo is Enschede ook een voorbeeld voor Nederland als het gaat om de ontwikkeling van het Digitaal Loket.


---