Tuinbouw voorstander van eigendomssplitsing energiebedrijven

Productschap tuinbouw

Tuinbouw voorstander van eigendomssplitsing energiebedrijven

LTO Nederland, Glaskracht Nederland en het Productschap Tuinbouw zijn grote voorstanders van een eigendomssplitsing van de regionale, geïntegreerde energiebedrijven zoals die door minister Brinkhorst van Economische Zaken wordt voorgesteld. De glastuinbouw vreest hogere kosten en een verminderde inzet van kleinschalige stroomopwekking als de energiebedrijven niet worden gesplitst in een commerciële en netwerkpoot voor het aardgas.

Dat schrijven de drie organisaties in een brief aan de leden van de vaste commissie van Economische Zaken en aan de leden van de Tweede Kamer. De tuinbouw in Nederland is een belangrijke afnemer van aardgas. Voor het transport van aardgas is de sector aangewezen op de regionale gasnetten. De afgelopen jaren is gebleken dat de ongesplitste energiebedrijven de tarieven en de voorwaarden nadelig beïnvloeden voor de tuinbouw. Dit leidt tot té hoge tarieven en eenzijdige leveringsvoorwaarden.

Een eigendomssplitsing geeft de toezichthouder DTe de mogelijkheid het ondoorzichtige en complexe monopolie van energiebedrijven beter te doorbreken. De vrije gasmarkt werkt tot nu toe verre van optimaal. Dat is toe te schrijven aan de dominante positie van Gasunie en de energiebedrijven. Hierdoor wordt de concurrentiepositie van de glastuinbouw benadeeld.

Energie Forum Nederland stelde vorige week voor om de liberalisering van de gasmarkt in Nederland op een lager pitje te zetten. Hierdoor zou ook de beoogde splitsing van de energiebedrijven vertraagd worden. De tuinbouw is het absoluut niet eens met dat idee. De overheid moet nu zo snel mogelijk doorpakken en de gasmarkt (transport en levering) beter laten functioneren. Een beetje liberaliseren kan niet en is slecht voor de concurrentiepositie voor de tuinbouw.

Eigendomssplitsing van de energiebedrijven is verder ook gunstig voor de ontwikkeling van de kleinschalige elektriciteitsopwekking in Nederland, zo heeft het Centraal Planbureau (CPB) onlangs nog geconcludeerd. De glastuinbouw zorgt voor een belangrijk deel van deze kleinschalige stroomvoorziening (WKK). Ongeveer 8,5 procent van de totale huishoudelijke elektriciteitsverbruik in Nederland wordt geleverd door de glastuinbouw. Het doel van de sector is om dat percentage de komende jaren te verhogen.

Voor meer informatie neemt u contact op met Pieter van der Struijs van het Productschap Tuinbouw; telefoon 079-331 62 30 of 06-16356436.