Vereniging Natuurmonumenten


Theehuis de slotplaats in de steigers
05-10-2005

De Slotplaats

Ruim tweehonderd hectare bos, oude bomen, prachtige lanen en een bijzonder huis. Dit is kort omschreven het landgoed De Slotplaats. Dit landgoed ligt ten noorden van het dorp Bakkeveen. Met de steun van leden kan Vereniging Natuurmonumenten sinds 1997 het landgoed beschermen en veiligstellen voor de toekomst. Deze week is er gestart met de renovatie van de landgoedwoning, dat al enkele jaren gebruikt wordt als theehuis. Na de werkzaamheden aan het theehuis zal Natuurmonumenten starten met het herstellen van belangrijke cultuurhistorische en tuinhistorische elementen op het landgoed. Zoals de zonnewijzer, de Burmaniazuil en de historische parkaanleg uit de tweede helft van de vorige eeuw. Met de renovatie van het theehuis en het tuinherstel zal het landgoed meer toegankelijk en aantrekkelijker zijn voor bezoekers. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Europese Gemeenschap.

Historisch theehuis

In 1668 bouwde de familie Aylva een slot, het Blauwhuis genoemd. Dit Blauwhuis werd in 1838 afgebroken. In 1818 verrees achter het Blauwhuis een landgoedwoning, welke in 1920 verbouwd is tot de huidige vorm van het theehuis De Slotplaats. Vanaf deze week staat het theehuis tot eind december in de steigers. Het dak krijgt nieuwe betimmering en dakgoten. Ook worden de pannen gereinigd, waarna de beschadigde pannen worden vervangen door identieke oude pannen. De klokkentoren wordt in zijn geheel van het dak gelicht en gerenoveerd. Als laatst wordt al het voegwerk nagekeken en worden de kozijnen voorzien van een nieuwe verflaag. Het theehuis is gesloten van begin oktober tot half januari 2005.

Theehuis De Slotplaats en Nuon

Het terugdringen van luchtvervuiling begint bij energiebesparing en het efficiënt gebruik maken van bestaande bronnen. Hiertoe plaatst Nuon een systeem waarbij het kwelwater wordt benut voor het doorspoelen van de vijf toiletten in het theehuis. In het bijgebouw, waar de VVV is gevestigd, plaatst Nuon een warmtepomp. Deze haalt 's winters warmte uit de bodem voor de verwarming van het gebouw.

Voor nadere informatie...

... kunt u contact opnemen met Roelof Schuiling, projectleider Natuurmonumenten 06 - 53 36 77 79, of met Lotte Rensema, persvoorlichter regio Noord Natuurmonumenten 06 - 55 82 51 33.