Gemeente Wageningen

Wageningen bereidt zich voor op Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Er is een nieuwe wet in aantocht: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet, die gemeenten verantwoordelijk maakt voor maatschappelijke ondersteuning, is momenteel nog in behandeling in de Tweede Kamer. De beoogde invoeringsdatum is echter al 1 juli 2006.
Gemeenten moet daarom nu reeds voorbereidingen treffen om tijdig in te kunnen spelen op de gevolgen van de Wmo. Ook Wageningen bereidt zich voor en heeft een kadernota Wmo opgesteld.

Wat houdt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) precies in?

Gemeenten worden, zoals gezegd, met de invoering van de Wmo verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Dit omvat alle activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook te maken hebben met goede informatie en advies, opvoedings-ondersteuning en huishoudelijke hulp. Het ministerie van VWS geeft de kaders aan waarbinnen elke gemeente zijn eigen beleid kan maken. Een beleid dat uiteraard wordt afgestemd op de wensen en samenstelling van de eigen inwoners.

Kadernota
Ook Wageningen heeft in overleg met de betrokken instanties een kadernota opgesteld, waarin de lokale uitgangspunten staan beschreven. Het College van B&W heeft deze kadernota aan de gemeenteraad aangeboden ter behandeling in de raadsvergadering van 19 december a.s.
In deze nota wordt voorgesteld het huidige beleid, zoals de Wet Voorzieningen Gehandicapten, voorlopig te handhaven. De gemeente legt de hoogste prioriteit bij de invoering van de huishoudelijke verzorging. De kaders die hierbij zijn geschetst zijn: kwaliteitsborging, keuzevrijheid voor de zorgvrager met betrekking tot zorgaanbieders en betaalbaar met beschikbare middelen. Binnen deze kaders zal de huishoudelijke verzorging verder worden uitgewerkt. Voor de huishoudelijke verzorging krijgt de gemeente waarschijnlijk een tijdelijke zorgplicht, bij wijze van overgangssituatie voor burgers. Verder wil de gemeente in 2006 één lokaal loket opstellen van waaruit gecoördineerde informatie, advies en begeleiding wordt geboden voor zaken die onder de Wmo vallen. Daarnaast worden in de kadernota nog diverse uitgangspunten vastgesteld die betrekking hebben op de hele Wmo, op het lokaal loket, indicatiestellingen en op burgerparticipatie.