Gemeente Grootegast


CULTUREN ONTMOETEN ELKAAR
Nederland-Australië 400 jaar handelsrelatie

In de gemeente Grootegast zullen in 2006 activiteiten plaatsvinden rondom het themajaar Nederland-Australië. Het jaar 2006 markeert de vierhonderdste verjaardag van de relatie tussen beide landen en er wordt in beide landen aandacht besteed aan de vriendschappelijke band tussen Nederland en Australië. De basis voor de relatie tussen Grootegast en Australië is gelegd door Abel Tasman, geboren in Lutjegast in 1603, die een groot deel van de kust van Australië in kaart heeft gebracht. Maar ook nu heeft de gemeente Grootegast nog een band met Australië en Tasmanie. Rondom vier thema's vinden landelijk activiteiten plaats. Deze thema's zijn:

- De VOC en Australië

- De `Fourth Ally': Nederland en de verdediging van Australië: '40 - `45

- Nederlandse emigratie naar Australië

- Nederland-Australië nu

Activiteiten in 2006
Onder het thema culturen ontmoeten elkaar worden diverse activiteiten georganiseerd, ondermeer staan de volgende activiteiten gepland: In april wordt de Abel Tasman Art Prize uitgereikt. Jongeren van het voortgezet onderwijs uit de geboortestreek van Abel Tasman kunnen dit jaar deelnemen aan de wedstrijd, de winnaar zal in 2006 een bezoek brengen aan Tasmanië. Thema dit jaar is: `Culturen ontmoeten elkaar'.

Het Abel Tasmankabinet organiseert de tentoonstelling De Gouden Eeuw in het Westerkwartier. De vaste collectie in het kabinet geeft een goed beeld van de reizen van Abel Tasman. Over de eerste 28 jaren van zijn leven is echter maar weinig bekend. De tentoonstelling zal een beeld schetsen van het leven in het Westerkwartier in de tijd van Tasman. Plaats van handeling is de Nederlands Hervormde Kerk in Lutjegast. Voor meer informatie www.abeltasman.org.

Daarnaast worden diverse activiteiten voorbereid zoals de opening van een bijzonder landschapskunstwerk, sport- en muziekuitwisselingen en verschillende andere activiteiten. Voor 2006 zijn landelijk diverse activiteiten gepland. Zie hiervoor de site
www.nederland-australie2006.nl.

De gemeente verder ontdekken
De gemeente Grootegast is het ontdekken waard, in het coulissenlandschap liggen diverse verassingen verscholen. Wilt u hier meer over weten, klik dan onder algemeen naar recreatie en toerisme voor de diverse mogelijkheden.

Heeft u ook ideeën voor activiteiten?
Naast de genoemde activiteiten zouden we graag ook door andere activiteiten extra aandacht hebben voor het themajaar. Heeft u ook ideeën voor activiteiten in de gemeente Grootegast in 2006 rondom het thema Nederland-Australië? Laat het ons dan weten! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Cornax van de gemeente Grootegast, telefoon 0594-695752, e-mail yvonne.cornax@grootegast.nl.
---

(c) Gemeente Grootegast