VVD



Nieuws

16 nov 2005 - Örgü: verplichte heffing alléén voor Tweede-Kamerfractie handelsregister Kamers van Koophandel

VVD-woordvoerder Fadime Örgü wil dat ondernemers voortaan alleen nog verplicht zijn te betalen voor de basistaak van de Kamers van Koophandel; de (handels)registratietaak. De verplichte heffingen voor andere taken van de KvK's komen wat de VVD betreft te vervallen.

Onlangs is het functioneren van de Kamers van Koophandel geëvalueerd. De KvK's blijken duur te zijn en weinig efficiënt te werken. De staatssecretaris liet onlangs in de kabinetsreactie op de evaluatie weten dat de heffingen die ondernemers aan de Kamer moeten betalen niet verder mogen stijgen. De VVD vindt die inzet onvoldoende en wil dat de heffingen stevig dalen. Örgü: "Je moet ondernemers niet verplicht laten betalen voor diensten waar ze geen gebruik van maken. De verplichte heffingen kunnen worden beperkt tot de heffing voor de registratietaak. De voorlichtingstaak kan door EZ worden gefinancierd en regiostimulering kan door de Kamers worden voortgezet als de gebruiker ervoor wenst te betalen."

De staatssecretaris wil eind 2006 met de noodzakelijke wijziging van de wet op de Kamers van Koophandel beginnen. De VVD vindt dat veel te laat en roept de staatssecretaris op uiterlijk eind dit jaar met de wetswijziging te komen. Örgü: "Er wordt nu al jaren door alle betrokkenen geëvalueerd en overlegd. Het is nu tijd om tot actie over te gaan."