Ingezonden persbericht


Den Haag, 17 november 2005

Vragen van het Lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Ontwikkelingssamenwerking over Zuid-Afghanistan


1. Deelt u de visie dat er in zuid Afghanistan sprake is van ernstige toename van geweld en een sterker offensief van opstandelingen, waaronder de Taliban, in plaats van toenemende stabilisatie?


2. Wat betekent de na de recente verkiezingen toegenomen invloed van bepaalde 'warlords' met belangen in de drugshandel voor de stabiliteit en wederopbouw van Afghanistan? Welke investeringen worden gedaan in het opbouwen van staatsinstellingen (naast regering en parlement) die bijdragen aan transparant, gecontroleerd beleid en transparante gecontroleerde geldstromen?


3. In hoeverre heeft de instabiele situatie in Irak invloed op de gang van zaken in Afghanistan, is er sprake van connecties of uitwisseling tussen opstandelingen in beide landen?


4. Wat is uw analyse ten aanzien van de greep van Pakistan op de Taliban en de wens om de Afghaanse regio in de invloedsfeer te houden? Welke druk wordt op internationaal niveau uitgevoerd om Pakistan te bewegen terroristische en criminele netwerken van Taliban en warlords in de regio aan te pakken?


5. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de gesprekken die onder meer door de Britten worden gevoerd over extra Nederlandse troepenbijdragen? Welke andere landen, waaronder EU lidstaten, zijn in gesprek over aanvullende troepenbijdrages in Afghanistan?


6. In hoeverre en op welke wijze zullen NAVO troepen in zuidelijk Afghanistan betrokken zijn bij counter-insurgency en counter-narcotics?


7. Zijn er structurele contacten met de Afghaanse mensenrechtencommissie in het kader van ISAF, Operatie Enduring Freedom (OEF) en de mogelijke overname van OEF door de NAVO? Zo nee, waarom niet?


8. Op welke wijze past u uw meerjarige strategie aan om te voorkomen dat de overgang van counter-insurgency naar wederopbouw stagneert en mislukt?


9. Op welke wijze worden internationale, Nederlandse en Afghaanse ngo's betrokken bij de (internationale) strategie voor wederopbouw in Afghanistan? Op welke wijze maakt u gebruik van mogelijk belangwekkende informatie uit de 'civil society' in (zuidelijk)Afghanistan?


10. Aan welke termijnen denkt u, binnen bovenstaand kader, met betrekking tot het einde van de Nederlandse troepenbijdrage in Afghanistan? Welke lange termijn visie heeft u hierop?


11. Bent u bereid deze vragen voor de aanstaande begrotingsbehandeling te beantwoorden?

Zie 'Afghanistan the war with no end', The Independent, 15-11-05 Vragen over Afghanistan', NRC Handelsblad 15-11-05 'De Taliban blijven actief zolang Pakistan dat uitkomt', De Volkskrant, 15-11-05


---

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 109
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

Disclaimer

Indien u de link niet kunt openen, neemt u dan contact op met telefoonnummer 070-3182211. Meer informatie vindt u op de website www.tweedekamer.nl If you are unable to access the link, please dial +31 70 3182211. Additional information is available on the website www.tweedekamer.nl and www.houseofrepresentatives.nl