Gemeente Breda

Gemeente Breda maakt werk van handhaving kinderopvang

Per 1 januari jl. is de Wet kinderopvang ingevoerd. Door deze wet moeten ouders meer mogelijkheden krijgen voor het combineren van werk en de zorg voor kinderen.

In de wet en in enkele aanvullende regelingen is daarnaast vastgelegd aan welke kwaliteitseisen de kinderopvang moet voldoen. Toezicht en handhaving van deze regels is neergelegd bij de gemeenten. Daarom heeft het college van B en W zogeheten handhavingsprotocollen vastgesteld. De veiligheid en gezondheid van het kind staan voorop.

Het feitelijke toezicht wordt uitgevoerd door de GGD, die daarover rapporteert aan de gemeente. Als de GGD constateert dat de opvang tekort schiet, gaat de gemeente over tot handhaving. In de nu vastgestelde handhavingsprotocollen is bepaald dat de zwaarste sancties worden opgelegd als de veiligheid en de gezondheid van het kind in het geding zijn. De boete kan oplopen tot 45.000,- maar ook een exploitatieverbod of verwijdering uit het gemeentelijk Register Kinderopvang behoren tot de mogelijkheden. Minder zware overtredingen
- denk aan het niet voldoen aan administratieve plichten - worden in eerste instantie afgedaan met een waarschuwing, een aanwijzing of een dwangsom.

Naast een veilige en gezonde omgeving voor het kind, toetst de GGD onder andere op het pedagogisch beleid van de instelling en de invloed van ouders.

Maatwerk
De handhaving is een kwestie van maatwerk; de hoogte van een eventuele boete wordt per overtreding en situatie bepaald..

Volgende maand organiseert de gemeente een voorlichtingsbijeenkomst, waarvoor alle Bredase kinderdagverblijven, de gastouderbureaus en oudercommissies worden uitgenodigd. Zij krijgen dan een uitgebreide toelichting op het handhavingsbeleid van de gemeente.

Breda, 17 november 2005