Nsgk

http://www.nsgk.nl

Aangepaste lesauto wint mobiliteitsprijs
Uitreiking Prijs van het Blauwe Ei van de NSGK

Amsterdam, 17-11-2005. Bever TMC is de winnaar van de Prijs van het Blauwe Ei. Deze prijs van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) gaat naar de beste mobiliteitsoplossing voor kinderen en jongeren met een handicap. Het bedrijf Bever TMC uit Andelst bedacht een speciaal aangepaste lesauto waarin jongeren met een zware handicap rijles kunnen krijgen. Met de prijs van 55.000 euro kan dit idee daadwerkelijk uitgevoerd worden. De prijs werd 17 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, onder presentatie van Hadassah de Boer.

De lesauto van Bever TMC is een minibus die toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. De bediening is zo aangepast dat ook jongeren met ernstige beperkingen in hun arm- of beenfunctie de auto kunnen besturen, bijvoorbeeld met een joystick. Jaarlijks kunnen tientallen jonggehandicapten met deze auto hun rijbewijs halen.

De jury onder leiding van Gerlach Cerfontaine waardeerde vooral de zelfredzaamheid die met deze lesauto wordt gecreëerd. Het verkrijgen van het rijbewijs levert voor jongeren met een handicap vaak onoverkomelijke problemen op. Door dit voorstel van Bever TMC kunnen jongeren hun eigen mobiliteit regelen. Dat opent de weg naar een zelfstandig leven, en dus naar volwaardige participatie en integratie in de maatschappij.

In totaal zijn er 41 inzendingen binnengekomen, afkomstig van particulieren, gehandicaptenorganisaties en bedrijven. Samen geven de inzendingen een goed beeld van de veelzijdigheid en de complexiteit van de mobiliteitsproblemen van kinderen en jongeren met een handicap.

Blauwe Ei
De naam 'Prijs van het Blauwe Ei' houdt verband met de Blauwe Vogel in het logo van de NSGK. Deze vogel is afkomstig uit het sprookje 'l'Oiseau Bleu' van Maurice Maeterlinck, en staat symbool voor hulp aan kinderen met een handicap. De NSGK helpt al 55 jaar kinderen en jongeren met een handicap om met hun beperking volwaardig te leven. Mobiliteit is daarbij een van de grootste belemmeringen: kinderen met een handicap willen gewoon meedoen maar zonder aangepast vervoer komen zij nergens.


Noot voor de redactie,