GAIA

Het Europees Parlement wil het aantal dierproeven voor REACH aanzienlijk verminderen

17 november 2005 Persbericht © GAIA

Vandaag stemde het Europees Parlement over de hervorming van de chemische wetgeving, REACH. GAIA is verheugd dat het Parlement een groot aantal amendementen heeft aangenomen waardoor het aantal dierproeven om de veiligheid van chemische producten na te gaan, aanzienlijk vermindert. Europese burgers en dierenwelzijnsorganisaties drukten regelmatig hun bezorgdheid uit over het feit dat als REACH niet aangepast werd, miljoenen proefdieren zouden lijden.

De Europarlementariërs steunden een aanbeveling die de industrie verplicht alle informatie bekomen uit dierproeven te delen: bedrijven kunnen hun chemische stoffen niet verkopen zonder informatie uit te wisselen omtrent dierproeven en andere relevante informatie die dierproeven kunnen verhinderen. Bovendien wordt er één verplichte deadline vastgelegd voor het voorleggen van gegevens als preregistratie zodat bestaande en relevante gegevens uitgewisseld kunnen worden, ongeacht wanneer de stoffen geregistreerd moeten worden onder REACH. Het nieuwe Chemicaliën Agentschap moet ook alternatieve testmethodes uitwerken om de ontwikkeling en het gebruik ervan te verzekeren tijdens de uitvoering van REACH. Daarom wordt er geld vrijgemaakt door een deel van de registratiekosten te reserveren voor de ontwikkeling van alternatieve testmethodes. En voordat dierproeven uitgevoerd mogen worden, wordt het testvoorstel geëvalueerd door experts op het gebied van alternatieven die de dierproeven al dan niet toestaan.
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: 'We zijn erg blij dat het Europees Parlement rekening heeft gehouden met de bezorgdheid over dierproeven die de Europeanen herhaaldelijk uitdrukten én dat het parlement voorwaarden heeft gesteld om het gebruik van dieren onder REACH tot een minimum te beperken. We dringen er bij de EU-lidstaten op aan het standpunt van het Europees Parlement te steunen.' Zie ook onze actie van 7 november.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be