Gemeente Sneek


Gemeente Sneek organiseert symposium Toekomst voor de wederopbouw Op donderdag 17 november 2005 vindt in de Ichthuskerk in Sneek het symposium Toekomst voor de wederopbouw plaats.

* Programma

* Toelichting

* Over de locatie, trots middelpunt van een wederopbouwwijk

De gemeente Sneek organiseert dit symposium om daarmee een bijdrage te leveren aan de discussie over de toekomst van het naoorlogse erfgoed in Fryslân. De gemeente wil verschillende betrokken partijen in Fryslân met elkaar in gesprek laten komen. Het gaat daarbij om erfgoedinstellingen, architecten, stedenbouwkundigen, woningcorporaties, bestuurders, ambtenaren en raadsleden van gemeenten en provincies.

Programma
13.30 uur: Ontvangst.
14.00 uur: Opening door Anita Andriessen.

Anita Andriessen is sinds 2002 gedeputeerde van de Provincie Fryslân (PvdA).
Anite Andriessen heeft onder andere Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting en Stads- en Dorpsvernieuwing in haar portefeuille.

Lezingen:

Anita Blom. De discussie over het behoud van de Wederopbouw. Anita Blom is projectcoördinator van het projectteam Wederopbouw van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Dit projectteam werkt sinds 2001 aan een overzicht van de stedenbouw en architectuur van de Wederopbouw. Van hieruit worden een aanwijzingsbeleid ontwikkeld. Anke Colijn. De relatie tussen gedrag en fysieke omgeving - de betekenis voor het beleid t.a.v. wederopbouwwijken. Anke Colijn is mededirecteur van onderzoeks- en ontwerpbureau Feekes en Colijn in Utrecht. Dit bureau neemt bij haar projecten de dialoog met de mensen en de locatie als inspiratiebron. Identificatie is hierbij het kernwoord.

Marcel Tankink. Van wederopbouw naar de wederafbraak. Marcel Tankink is directeur van KAW architecten, gevestigd in Groningen, Rotterdam en Nijmegen. Dit bureau heeft verschillende naoorlogse wijken in o.a. Fryslân aangepakt. Met behulp vaneen slimme aanpak wil KAW de kwaliteiten van het bestaande benutten.

Forum onder leiding van

Frans Tolsma, architect met als specialisme hergebruik van gebouwen. Frans Tolsma is momenteel chef bouwtoezicht bij de gemeente Sneek, waar hij zich sinds 15 jaar inzet voor de monumentenzorg.

Bij het forum schuiven aan

Peter Karstkarel, cultuurhistoricus met specialisatie in de architectuurgeschiedenis.
Peter Karstkarel publiceert in kranten, tijdschriften en boeken over zijn vakgebied, in het bijzonder over onderwerpen in Friesland. Verder is hij (mede)organisator van culturele gebeurtenissen. Jaap Boekholt, werkzaam bij De Friese Greiden Groep in Bolsward.

Jaap Boekholt is daar betrokken geweest bij diverse herstructureringen van naoorlogse wijken, waaronder Wijk Zuid in Bolsward en de Oude Nieuwbuurt in Makkum.
Hans van den Broek, wethouder bij de gemeente Sneek (PvdA).

Hans van den Broek heeft onder andere volkshuisvesting, stads- en dorpsvernieuwing, cultuur en monumentenzorg in zijn portefeuille.

Toelichting
In de naoorlogse jaren kwam in Nederland een enorme bouwactiviteit op gang. Rondom veel steden en dorpen verrezen in hoog tempo nieuwe woonwijken om de woningnood - volksvijand nummer één - te bestrijden. Tegelijk werden grote aantallen scholen, kerken, fabrieken en bejaardenhuizen gebouwd. In Fryslân was de wederopbouw misschien minder groot in cijfers, maar daarom niet minder ingrijpend. Velen kunnen zich nog levendig het eerste flatgebouw en de eerste duplexwoning in hun dorp of stad herinneren.

Gemeenschappelijk verleden
De wederopbouw, die kort geleden nog midden in onze werkelijkheid stond, begint nu deel te worden van ons verleden. Daarmee dringt de vraag zich op, in hoeverre wij dit gemeenschappelijke verleden willen behouden. Veel van de bouwproductie uit de wederopbouwperiode is immers verouderd. Slecht onderhoud en sociale problemen zorgen voor een negatief imago van naoorlogse woonwijken. De gebouwen voldoen niet meer aan de moderne eisen, en ook de kwaliteit van de openbare ruimte is gaandeweg afgenomen.
Aan de andere kant bezit de naoorlogse architectuur een bijzondere waarde. De gebouwen uit deze periode kenmerken zich door een eigen stijl, materiaalgebruik en ruimtelijke ordening die in veel opzichten een doorbraak betekende. Ondoordacht slopen zou de vernietiging van een tijdperk betekenen.

Slopen of sparen?
Op dit snijvlak tussen slopen en sparen ontspint zich sinds een aantal jaren een levendige discussie tussen ontwerpers, bestuurders, ontwikkelaars en monumentenzorgers. Tentoonstellingen en studiedagen worden her en der in het land georganiseerd en boeken verschijnen over de betekenis van de jaren vijftig. Hierbij blijken nostalgie en vooruitgangsdrang telkens weer om voorrang te strijden. Ook Fryslân ontkomt niet aan het dilemma tussen slopen en sparen. Afbraak en herstructurering bedreigen immers ook hier het naoorlogse erfgoed.

Over de locatie
Het symposium wordt gehouden in de Ichthuskerk aan Jan van Nassaustraat 49.

De Ichthuskerk is een in 1960 door de Leeuwarder architect ir. J.J.M. Vegter ontworpen kerkgebouw, midden in de wederopbouwwijk Sperkhem-Tuindorp.
De Ichthuskerk werd vlak na de voltooing door een landelijke stichting geprezen als 'een in menig opzicht bijzonder fraai en voornaam kerkgebouw'.
Men was er in die tijd, vlak voor de ontkerkelijking van de jaren zestig, van overtuigddat de kerk een belangrijke rol ging spelen als bindmiddel in nieuwe woonwijken. De architectuur van deze kerkgebouwen moest daar dan ook op aansluiten.
De naoorlogse woningen in deze wijk hebben recent plaats gemaakt voor nieuwbouw, maar de kerk vormt nog steeds het trotse middelpunt van deze buurt.

Foto © Annelies Vreeken, gemeente Sneek

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 13-10-2005