Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|11 november 2005              

ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS LEIDSCHE RIJN UTRECHT VASTGELEGD IN BOEK
Boek afsluiting van jubileumjaar 10 jaar Leidsche Rijn

Het jubileumjaar '10 jaar Leidsche Rijn' wordt donderdag 17 november feestelijk afgesloten met de presentatie van de bijzondere uitgave 'Een nieuwe nederzetting. De onvoltooide geschiedenis van Leidsche Rijn'. Tijdens de boekpresentatie vertelt schrijver Dirk van Weelden over het uitgestrekte gebied en neemt de aanwezigen mee naar de wereld van zijn gedachten en observaties. Zijn achtjarige dochter Iris van Weelden vergezelde hem tijdens zijn verkenningstochten door Leidsche Rijn. Zij krijgt van wethouder Walther Lenting het eerste exemplaar uitgereikt.

Rode draad
Het thema van het jubileumjaar 'de ontdekking van Leidsche Rijn' is ook de rode draad in het boek. Naast het oude is ook het nieuwe Leidsche Rijn rijkelijk vertegenwoordigd in woord en beeld. Fotograaf Misha de Ridder maakte poëtische foto's van plekken waar oud en nieuw elkaar raken. De stadsarcheologen Herre Wynia en Erik Graafstal vertellen over tien jaar archeologische praktijk in Leidsche Rijn. Fotograaf Harold Strak laat met zijn balgcamera de mooiste archeologische vondsten zien en Ingmar Heytze heeft een kindersprookje geschreven dat is geïllustreerd door Ramon Verberne.

In Een nieuwe nederzetting worden de sporen uit het rijke archeologische en cultuurhistorische verleden van het gebied voor het eerst voor het publiek ontsloten. Met behulp van inzichtelijke coördinaten, een hedendaags positioneringsysteem en een prachtige uitneembare gebiedskaart worden de belangrijke vindplaatsen in Leidsche Rijn nu zichtbaar en 'voelbaar' gemaakt. Iedereen heeft de sleutel in handen om de tot dusver verborgen archeologische sporen in de hedendaagse nieuwbouwomgeving terug te vinden. Misschien wel onder het eigen huis!

Verkoop
Het boek is vanaf 15 november verkrijgbaar bij o.a. boekwinkel Broese in Utrecht. Ook is het te bestellen bij uitgeverij De Verbeelding, tel. (030) 419 91 43 / e-mail fred.verbeelding@planet.nl. Tot 1 januari 2006 kost het boek E 25,00 en daarna E 29,50.

Schrijver Dirk van Weelden
De schrijver van het boek, Dirk van Weelden (1957), debuteerde in 1987 samen met Martin Bril met de inmiddels klassieke Arbeidsvitaminen, het ABC van Bril & Van Weelden. Daarna publiceerde hij de romans Tegenwoordigheid van geest (1989), Mobilhome (1991), Oase (1994) en Orville (1997).

Meest recente titels: Van hier naar hier, essays en verhalen (1999) en Het refrein, novelle (2000) en Looptijd, roman (2003). Voor Mobilhome ontving hij de Multatuliprijs 1992, voor zijn oeuvre tot dan toe de Frans Kellendonkprijs 1999.

10 jaar Leidsche Rijn
Het jubileumboek Een nieuwe nederzetting is de feestelijke afsluiting van een jaar wat in het teken stond van '10 jaar Leidsche Rijn'. Dit werd gevierd met diverse festiviteiten, waaronder twee succesvolle feestweekenden. In 1995 startte de ontwikkeling van het nieuwe Utrechtse stadsdeel. Inmiddels staan er meer dan 10.000 woningen en zijn er onder meer winkel- en gezondheidscentra, scholen, vrijetijdsvoorzieningen diverse parken en een NS-station gerealiseerd. Ook de bedrijvenlocaties Papendorp en De Wetering krijgen steeds meer vorm.

Noot voor de media:
U bent van harte welkom bij de boekpresentatie op donderdag 17 november aanstaande. De presentatie vindt plaats op het B&W-plein van het stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2 te Utrecht, van 15.45 tot 18.00 uur.

Voor uw aanmelding en/of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met de gemeente Utrecht, Projectbureau Leidsche Rijn, Moniek van der Sanden, telefoonnummer (030) 286 3791. Ook kunt u op dit telefoonnummer terecht als u de schrijver Dirk van Weelden wilt interviewen.

Zie

Gemeente Utrecht