Ingezonden persbericht


Persbericht

Gemeente Helmond

Persbericht

Helmond, 17 november 2005

Gemeente brengt partijen bij elkaar voor aanleg glasvezelnet breedband

De gemeente Helmond is de afgelopen jaren actief geweest om een glasvezelvoorziening voor breedband in Helmond te krijgen. Om deze actieve rol is nadrukkelijk gevraagd, niet alleen door het bedrijfsleven, maar ook door bewoners via verschillende klankbordgroepen.

Twee marktpartijen (BBned en Nacap) hebben zich in februari/maart 2005 bereid getoond om te investeren in de verglazing van Helmond. BBned wil tevens de rol van netwerkoperator gaan vervullen en het netwerk openstellen voor alle dienstenaanbieders.

De bereidheid van deze marktpartijen heeft ertoe geleid dat de afgelopen maanden gesprekken zijn gevoerd over verglazing van de gehele stad op basis van een open netwerk. Deze gesprekken vonden plaats met de genoemde partijen en het bedrijfsleven, banken, woningbouwcorporaties alsmede Combivisie. Op basis van deze gesprekken is de bereidheid uitgesproken om een glasvezelvoorziening te realiseren in heel Helmond. Hierbij is afgesproken dat pas kan worden gebouwd aan het netwerk als gemiddeld 40% van de Helmondse bewoners en bedrijven een aansluiting wil nemen. Inmiddels zijn ook gesprekken opgestart met het SRE om te bezien of dit initiatief een regionale betekenis kan hebben.

Belang voor bewoners en bedrijven

De gemeente vervult bij dit proces de regisseursrol. De gemeente vindt het voor de toekomst van de stad belangrijk dat er een breedbandig glasvezelnet wordt aangelegd. Dat is van economisch en (sociaal)maatschappelijk belang voor de stad. De gemeente heeft daarbij steeds als uitgangspunt gehanteerd dat alle inwoners moeten kunnen worden aangesloten als ze dat willen. Dus geen digitale tweedeling in de stad omdat sommige wijken wel en andere niet worden aangesloten op breedband. Het belang van breedband is de hoge kwaliteit en de grote capaciteit van het net voor verzending van grote hoeveelheden data en beelden tegen een lagere prijs. Op dit moment zijn voor standaardgebruik nog wel alternatieven, maar binnen afzienbare tijd zal de enorme groei in datacommunciatie nog slechts kunnen worden opgevangen via breedband. Aanleg van een nieuwe infrastructuur dient tijdig gestart te worden om te voorkomen dat binnen afzienbare tijd filevorming op de huidige netwerken ontstaat. Het netwerk wat nu in Helmond zou kunnen worden aangelegd is klaar voor die toekomst.

Een tweede aandachtspunt voor de gemeente was het open karakter van het netwerk. Helmond heeft steeds naar een netwerk gestreefd dat toegang biedt voor alle partijen die daarover diensten willen aanbieden aan bedrijven en consumenten. Daarmee wordt voorkomen dat er een monopoliepositie ontstaat, wordt concurrentie tussen de aanbieders van breedbanddiensten gestimuleerd en krijgen nieuwe diensten de kans om zich door te ontwikkelen.

Overigens heeft de gemeente ook als organisatie een belang. Het aanbieden van gemeentelijke diensten richting de inwoners en het datacommunicatieverkeer vergt in de toekomst ook een gemeentelijke aansluiting op breedband.

Om die redenen wil Helmond ook financieel participeren in het netwerk, samen met private partijen en overigens tegen dezelfde zakelijke condities die voor andere partijen gelden. Helmond kan immers geen bedrijven bevoordelen.

Na een akkoord van de gemeenteraad op deze plannen kan een tijdelijk te vormen stuurgroep (waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn) de definitieve onderhandelingen gaan voeren om te komen tot breedbandverglazing van de hele stad. Daarbij moeten overigens nog wel een aantal vraagpunten worden beantwoord, niet alleen wat betreft exacte producten en tarieven, maar ook wat betreft de rolverdeling, de toestemming vanwege Europese regels voor de deelname door de gemeente enzovoorts.

Efficiencywinst bij verglazing hele stad

Voor de aanleg van een breedbandnetwerk op bedrijventerreinen worden reeds initiatieven ontplooid. Verglazing van de hele stad verdient echter de voorkeur boven verglazing van alleen de bedrijventerreinen. Daardoor is een economisch rendabele exploitatie van een breedbandnetwerk met concurrerende tarieven sneller binnen bereik. Bovendien wordt hiermee voorzien in een belangrijk argument vanuit het bedrijfsleven doordat dan ook het midden- en kleinbedrijf dat verspreid in de stad gevestigd is de mogelijkheid krijgt om de groei in hun organisatie bij te kunnen houden met adequate communicatiefaciliteiten.

Het aan kunnen bieden van een glasvezelinfrastructuur op bedrijventerreinen is op dit moment nog een positieve stimulans bij vestiging. Over enige tijd zullen bedrijventerreinen zonder glasvezelvoorziening negatief beoordeeld worden.

Dit betekent dat het bedrijfsleven voorop loopt in de breedbandbehoefte. Voor het bedrijfsleven is het geen vraag meer of er een breedbandnetwerk komt. Door dat te combineren met de visie dat ook voor de burgers breedband onontkoombaar is ontstaat een sterke samenwerking. Die kans mogen we niet missen. Op korte termijn zullen de op de bedrijventerreinen gevestigde bedrijven hierover meer informatie ontvangen.

Over BBned

BBned biedt een compleet portfolio hoogwaardige breedbanddiensten aan service providers, systeem integrators en telecombedrijven. Het netwerk van BBned is een van de grootste DSL-netwerken met een dekking van ruim 85 procent van Nederland. Het breedbandnetwerk is grotendeels gebaseerd op DSL-technologie waarmee koperen telefoonlijnen geschikt worden gemaakt voor ultrasnel dataverkeer. BBned beschouwt glasvezel als een logische stap in de ontwikkeling van breedbandnetwerken en zal zich intensief bezighouden met verdere uitrol en ontwikkeling van glasvezelinfrastructuren in Nederland. Telecom Italia is het moederbedrijf van BBned. Het Nederlandse bedrijf is opgericht in juli 2000 en gevestigd in Hoofddorp.

Over Nacap

Nacap Telecom is een mulitdiciplinaire aannemer. Het bedrijf verzorgt ontwerp, aanleg en onderhoud van onder- en bovengrondse, coax-, koper- en glasvezel-infrastructuren. Nacap is een leidende partij in de ontwikkeling van Fiber-to-the-Home cases . Nacap Telecom werkt landelijk vanuit drie vestigingen: Vianen, Boesingheliede (Haarlemmermeer) en Rosmalen.

U kunt de persberichten van de gemeente Helmond ook terugvinden op: www.helmond.nl

# # #