Ingezonden persbericht


Persbericht

Oprichting Nederlandse 'chapter' van OWASP

OWASP-gemeenschap voor het eerst bijeen te Nieuwegein

Nieuwegein, 08 november 2005 --- Op donderdag 17 november vindt de oprichtingsvergadering plaats van de Nederlandse 'chapter' binnen het Open Web Application Security Project (OWASP). Nederland is er laat bij, want andere Europese landen hebben zich al eerder geschaard achter dit van oorsprong Amerikaanse initiatief. De Belgische 'chapter' beleefde eind mei haar oprichting.

De oprichtingsbijeenkomst zal zich afspelen ten kantore van het Nederlandse bedrijf Ascure, een organisatie die zich bezighoudt met het leveren van diensten op het gebied van informatiebeveiliging. Ascure is de initiator van de oprichting van de lokale OWASP-chapter, en is sponsor, maar heeft verder geen enkele commerciële binding met de organisatie, die zelf ook geen winstoogmerk nastreeft. "We doen dit omdat we als beveiligers het initiatief toejuichen," luidt het argument van Ascure directeur Remco Bakker. OWASP drijft op de deelname en inzet van vrijwilligers.

De doelstelling van OWASP is simpel en eenduidig: vind en bestrijd de oorzaak van onveilige software. De OWASP-projecten en de lokale 'chapters' produceren open source documentatie, tools en standaarden. De OWASP-gemeenschap verzorgt ook conferenties, artikelen en fora.

De OWASP Foundation, een non-profit organisatie, biedt de zekerheid van de continuïteit van de activiteiten. Het lidmaatschap is voor iedereen toegankelijk. Datzelfde geldt voor de documentatie en het informatiemateriaal, dat onder een open source-licentie is te gebruiken. Voor bedrijven die het materiaal commercieel willen aanwenden gelden andere voorwaarden. Die moeten lid worden en een fee betalen.

Aan de wieg van de Nederlandse 'chapter' van OWASP staat Bert Koelewijn, beveiligingsconsultant bij Ascure. Hij benadrukt dat ook in ons land behoefte moet ontstaan aan de beveiliging van applicatiesoftware, en dan met name applicaties die op enigerlei wijze in netwerken functioneren. Hij zegt geschrokken te zijn van de onveiligheid van bepaalde webtoepassingen. "Ons paradepaard is het handboek. Dat vormt een leidraad voor managers en ontwikkelaars om erop toe te zien dat het beveiligingsaspect wordt toegepast vanaf de eerste programmaregel. Daarnaast heeft OWASP een toptienlijst van meest voorkomende lekken in de beveiliging in het leven geroepen, met beschrijving van de lapmiddelen, om het oneerbiedig te zeggen." Naast ontwikkelaars richten de activiteiten van de 'chapter' zich ook nadrukkelijk op projectmanagers en informatiearchitecten.

De oprichtingsvergadering vindt plaats in de vestiging van Ascure te Nieuwegein, Perkinsbaan 17b. De bijeenkomst vangt aan om 18.00 uur met de inschrijving. Na een aantal korte introducties volgt een groepsdiscussie. Aanmelden kan bij Bert Koelewijn, tel. (030) 600 10 90. Op dit nummer kan ook nadere informatie worden ingewonnen. Aanvullende informatie kan ook per email worden verstrekt: owasp-nl@ascure.com