Gemeente Sneek


Gemeente Sneek organiseert symposium Toekomst Wederopbouw in Ichthuskerk

Op donderdag 17 november 2005 houdt de gemeente Sneek een symposium met als titel 'Toekomst voor de Wederopbouw: slopen of sparen in het naoorlogse Fryslân'.

Het symposium vindt plaats in de Ichthuskerk, gelegen in de naoorlogse wijk Tuindorp, een wijk die momenteel een grondige herstructurering ondergaat.
Gedeputeerde Anita Andriesen van de Provincie Fryslân zal het symposium voorzitten. Zij heeft o.a. Ruimtelijke ordening, Volkshuisvesting en Stads- en dorpsvernieuwing in haar portefeuille. Diverse sprekers zullen het thema belichten, waarna een forumdiscussie zal plaatsvinden. Het symposium is een primeur voor Fryslân.

Doel
Doel van het symposium is een bijdrage te leveren aan de discussie over slopen of sparen van naoorlogse gebouwen en wijken in Fryslân. Landelijk speelt deze discussie al een aantal jaren. Er verschijnen boeken, studiedagen en tentoonstellingen worden georganiseerd en symposia belegd. Met het symposium wil de Gemeente Sneek de discussie ook in Fryslân tot leven brengen. De afweging tussen slopen en sparen raakt immers vele betrokken partijen: architecten, stedenbouwkundigen, woningcorporaties, bestuurders, raadsleden, erfgoedinstellingen etc. Deze partijen zullen met elkaar in gesprek moeten komen, zodat duidelijk wordt wat het probleem is, waar de uitdaging ligt, en wat mogelijke oplossingen zijn.

Thema
De locatie waar het symposium wordt gehouden, illustreert direct de probleemstelling. Veel van wat er in de naoorlogse periode is gebouwd, is immers verouderd. Slecht onderhoud en sociale problemen zorgen voor een negatief imago. De gebouwen voldoen niet meer aan de moderne eisen, en ook de kwaliteit van de openbare ruimte is in de loop der jaren afgenomen. Dit gold ook voor de Sneker wijk Tuindorp. Niet zo vreemd dus dat woningstichting Patrimonium deze huizen momenteel vervangt voor nieuwbouw. Deze ontwikkeling valt overal in onze provincie waar te nemen.
Toch zijn er ook mensen die het jammer vinden dat dergelijke wijken ondoordacht ten prooi vallen aan de slopershamer. Ze wijzen op bijzondere waarde die de architectuur en stedenbouw uit de wederopbouw bezit. Voor het eerst werden moderne materialen als gewapend beton op grote schaal toegepast. Ook qua vormgeving en stedenbouwkundige opzet betekende de wederopbouwperiode een doorbraak. Deze gebouwen worden nu deel van ons gemeenschappelijk verleden, en de vraag is: wat willen we van dit verleden meenemen naar de toekomst?

Programma
De Rijksdienst voor de Monumentenzorg houdt zich al een aantal jaren bezig met deze vraag. Anita Blom van de Rijksdienst zal op het symposium iets vertellen over het onderzoek dat haar projectteam uitvoert. Dit onderzoek moet ertoe leiden dat het in de toekomst mogelijk wordt om rijksmonumenten aan te wijzen uit de wederopbouwperiode. Vervolgens zal Anke Colijn van het bureau Feekes en Colijn uit Utrecht iets vertellen over de relatie tussen gedrag en gebouwde omgeving. Zij vindt het heel belangrijk om het sociale en psychologische aspect mee te nemen in de discussie over slopen of sparen. De mens moet zich volgens haar kunnen identificeren met de wijk waar hij woont. Dat is in de rechtlijnige wijken met onpersoonlijke flats niet altijd gemakkelijk. Marcel Tankink van KAW architecten zal voorbeelden laten zien van hun aanpak van naoorlogse wijken in Fryslân. KAW was o.a. betrokken bij de revitalisatie van de Vrijheidswijk in Leeuwarden en de wijk Bolsward-Zuid.

Over het thema wordt verder gediscussieerd in het forum, dat geleid wordt door Frans Tolsma (Gemeente Sneek). Bij het forum schuiven aan: Peter Karstkarel (architectuurhistoricus), Jaap Boekholt (De Friese Greiden Groep) en Hans van den Broek (wethouder Gemeente Sneek).

Locatie: Ichthuskerk, Jan van Nassaustraat 49, Sneek Donderdag 17 november, 14.00 uur - 17.00 uur
Opgeven kan bij bureau Noordplan in Leeuwarden, 058-213 78 88, info@noordplan.nl.
Kosten 35.
Informatie over het programma kunt u krijgen bij Annelies Vreeken, gemeente Sneek, 0515-485432.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 8-11-2005